Storstämningsarrangemang i Lappstaden, Arvidsjaur. Foto Dirk Schwarz.

Storstämningshelg i Arvidsjaur

2019-08-26 11:14

Storstämningshelgen är en flera hundra år gammal tradition som uppkom i och med att kyrkplikten stadgade ett visst antal kyrkbesök för samerna.


Samiska rapstjärnan "Kitok" underhöll Arvidsjaurspubliken. Foto Mariann Lörstrand Blind.

Bakgrund:
Storstämningshelgen var en av dessa helger då folk skulle "instämmas" till stort förhör i kristendomskunskap.
Därför uppfördes Lappstaden först på området vid gamla prästgården redan på 1600-talet och flyttades till sin nuvarande plats i början av 1800-talet då kyrkan flyttades. Då kunde de nomadiserade samerna bo någonstans under dessa kyrkohelger.

  • Idag sträcker sig Storstämningshelgen från fredag kväll till söndag eftermiddag med inledning och avslutning i kyrkan.

Fredag kväll var det invigningskonsert i kyrkan. Lars Stenberg från Arvidsjaurs sameförening invigningstalade, kort bön av präst Margareta Andersson och därefter uppträdde Pia-Maria Holmgren med band, en samisk artist som en gång vunnit Sámi Grand Prix i Kautokeino som är ett prestigefullt pris.

Under lördagen var det aktiviteter i Lappstaden, som Arvidsjaurs sameförening anordnade. Vädret kunde inte varit bättre. I stålende solsken var det tävling i lassokastning, försäljning av suovaskebab, lotteri och dragsspelsmusik.


I renskötartävlingen ingår det att kasta lasso på renhorn, från olika avstånd. Foto Dirk Schwartz.

Lassokastningstävling för alla åldrar inleddes av barn 0-7 år, där alla var vinnare.

  • Barn klassen 8-12 år vanns av Jon-Anders Blind, Svaipa sameby.
  • Ungdomsklassen 13-16 år vann Ellen Stenberg Kråik, Malå sameby.
  • Veteran-/turistklassen vanns av Johnny Skoglund, Svaipa sameby
  • Damklassen av Hanna Karlsson, Östra Kikkejaur sameby.
  • Herrarnas renskötartävling med kombination skytte och lassokastning vanns av Anders-Erling Fjällås, Semisjaur Njarg.

Arvidsjaurs kommuns samiska förvaltningspris "Årets vägvisare 2019" delades ut tull Torkel Fahlgren med följande motivering:
"Torkel har genom sitt långvariga arbete och engagemang inom renskötsel, sameföreningen, samisk idrott, samiska organisationer gjort sig till ett känt namn i både Árviesjávrrie och hela Sábmie. Han har förutom i det dagliga arbetet som renskötare varit ambassadör för området och skogsamerna genom att delta på mässor och marknader, guidat i Lappstaden och renskötselområdet. Torkel har även medverkat i TV-produktioner som "Samernas tid" och andra dokumentärer".