Bengt Ivansson, näringslivschef Skellefteå kommun. Foto Kent Norberg.

”Säg hellre ja än nej!”

2018-12-12 17:25

-Stärker vi lokala företag, stärker vi oss själva! 
Det hävdade Skellefteås näringslivschef Bengt Ivansson, när han på onsdagen besökte Ks au-mötet i Arvidsjaur för att berätta om resan Skellefteå kommun gjort för att främja näringslivsutveckling.

Bengt kommer ursprungligen från företagsvärlden själv. Och hade från den tiden starka åsikter om hur kommunen skötte näringslivsfrågorna. Han var till och med ordförande i en klagomålsgrupp mot kommunen. De tyckte nämligen att kommunen krånglade till beslutsärenden i onödan.

Men för sex år sedan fick han chansen att leda näringslivsfrågor i kommunens regi, som ny chef. På den vägen är det.

Vad har då hänt sedan dess? Ett viktigt beslut för framåtskridandet var att politikerna gemensamt bestämt att Skellefteå kommun ska öka med 8000 invånare innan 2030. För att kunna behålla välfärden:
-Det är bestämt av politikerna. Alltså inget som är förhandlingsbart. Utan nu jobbar vi alla mot det målet och det finns faktiskt inget gnissel varken från tjänstemän, vänstern eller högern.  

Näringslivskontoret har dessutom tagit fram ett nytt varumärke och genomfört en medborgardialog, där unga som gamla intervjuades om hur de ansåg att staden borde agera för att kunna växa. Det resulterade i en konkret strategi, "Röda tråden". 

Exempel:
 

  • Nyföretagande – befintliga företag – etableringar utifrån är de tre huvudområdena som utvecklingsarbetet är organiserat utifrån.
  • Inleda idégenerering redan i lågstadiet för att vänja unga vid tanken att starta eget företag. 
  • Utbildning av alla politiker och tjänstemän som kommer i kontakt med näringslivsfrågor.
  • Stora butikskedjor hänvisas till Solbacken. Övriga hänvisas till centrum för att behålla folkliv där.
  • Etableringen av batterifabriken skulle kunna vara ett eget kapitel. Men kort sagt kommer det att betyda oerhört mycket för Skellefteå. Går allt som det ska behöver fabriken anställa 3000 personer! 
  • Strategin handlar även om att satsa extra på ålderskategorin 20–35 år.

-I den åldern rör folk på sig och det är då vi ska försöka locka dem till oss. Förutom bostäder, nöjen och kultur måste det finnas jobb. Utan jobb - ingen framtid, för våra unga eller presumtiva in-/hemflyttare.


Kommunalrådet Lotta Åman överlämnade en Arvidsjaursryggsäck att bära, för Skellefteås näringslivschef Bengt Ivansson. 

Som före detta företagare vet Bengt hur viktig första kontakten med kommunen är. Han var själv med om att få ett kyligt bemötande när han funderade på att flytta sin verksamhet från Stockholm till en annan kuststad, i norra Sverige:
-Kommunens representant sa då att de satsade bara på stora företag. Jag fick dålig känsla och avstod i att etablera mig där. Förmodligen hade vi genererat en hel del skattekronor i och med att mitt företag hade 80 anställda och bra omsättning... 

Bengt är med andra ord ytterst tydlig i sitt budskap om att hellre säga "ja" än "nej" till näringslivet:
-I Skellefteå kommun är vi överens om att vi ska växa och väldigt tydliga om att företagens intressen ska gå före våra egna. Annars går det inte att vända en negativ befolkningskurva. För det ena ger det andra…

Peter Manner, t.f näringslivschef i Arvidsjaurs kommun avslutade Bengts föreläsning med orden:
-Det handlar om att bygga ett lag med samma spelsystem, från början till slut. Vi avser att lämna in förslag på insatser i linje med Skellefteås strategier, för att utveckla Arvidsjaur


Skriv ut: