TV-teamet från RTL, Tyskland filmade bland annat grön energi vid Arvidsjaurs fjärrvärmeverk. Foto Kent Norberg.

Tyska "tv4" filmar i Arvidsjaur

2018-11-29 11:24

Tyska tv-kanalen RTL filmade nyligen omställning från fossila bränslen till grön energi i Arvidsjaur:
-Det är en stor fråga som diskuteras livligt i Tyskland, sa programledaren Winfried "Winnie" von Wilmsdorf.

RTL är närmast att jämföra med svenska TV4. Skillnaden är att deras inslag har lite fler tittare, uppemot 20 miljoner tittare. Meningen med resan är att se skiftningen mellan diesel-/bensindrivnna fordon och energikällor till grön energi.


RTL-temet från Tyskland studerar grön energi till tv-inslag och besökte bland annat fjärrvärmeanläggningen i Arvidsjaur. Från vänster: William Nyman, Peter Manner, Mats Rehnberg, Winfried "Winnie" von Wilmsdorf, Andreas Langheim och Clemens Elschner. Foto Kent Norberg.

Så som fjärrvärme (Arvidsjaur), vindkraft (Piteå) och vattenkraft (Bastusel):
-Vi ser att det finns laddstationer på en del platser i Arvidsjaurs samhälle. Men inga elbilar... Vad beror det på, vad för tester utförs i regionen och hur fungerar elen i sträng kyla? Det och en hel fler andra frågetecken försöker nu RTL att räta ut till deras programinslag i tysk tv.

Inslagen kommer så småningom att visas i samband med RTL:s nyhetssändningar, i "Nachtjournal" samt i deras affärsnyhetsprogram, N-TV. (När vi får länkar till programmen läggs de ut i den här artikeln.)

Deras stjärnankare "Winnie" harbesökt Arvidsjaur redan för 15 år sedan. Då handlade uppdraget om att göra inslag om den nystartade Tysklandslinjen till flygplatsen. Sedan dess har han längtat tillbaka till det lilla men livliga inlandssamhället:
-Han och hans hustru planerar att åka upp hit på deras sommarsemester, enligt Peter Manner, t.f näringslivschef i Arvidsjaur.

Programledarkollegan Thorsten Häckel passar på att skicka en hälsning till Arvidsjaursborna, som tack för inslaget för 15 år sedan:
-Han inte hade möjlighet att åka med på grund av annat arbete, berättar Peter vidare.

Äventyrsföretaget Triple X, i Arvidsjaur, har tyska språkkunskaper och var koordinator för hela Sverigebesöket.

  


Skriv ut: