Grodkällan, Tsuobbuoájá

Den turkosa pärlan i myrlandskapet

Grodkällan ligger norr om Arvidsjaur, i närheten av Moskosel. Den ligger på Slengmyran och det är inte ovanligt att man ser renar på vägen dit.

Grodkällan är en stor kallkälla med turkost klart, genomskinligt vatten. Färgen kan bland annat bero på att flytande lerpartiklar reflekterar det gröna och blåa ljuset i vattnet men även ljusgröna trådiga alger kan bidra.

  • Cirka 15 meter i diameter och över 3 meter djup, stupdjup vid kanten.

Kristallklart vatten och det är en så kallad artesisk källa; Vattentrycket är så högt att det bubblar upp underifrån, vilket är väldigt speciellt att se. Det går att se långa trädstammar som en gång ramlat i som sträcker sig hela vägen ner till bottnen. I kallkällan bor det en gädda som simmar omkring och som du kan få se om du har tur. Finns också fikaplats med vindskydd, grillplats o bänkar.


Grodkällan fick sitt svenska namn som en översättning av det äldre, samiska namnet Tsuobbuoája som betyder just Grodkällan.
Namnet tros ha kommit från att grodor övervintrade i källan vilket samerna såg när de rastade vid källan förr i tiden på sin väg mot Arvidsjaur. Det sägs ha funnits en stig som samerna använde från Lomträsk, förbi källan och mot Arvidsjaur.

På grund av källans märkliga utseende användes den också som gränsmärke mellan Lomträsk och Auktsjaur lappskatteland vilket går att läsa om i syneprotokoll i domböcker från 1823.

På grund av stort besökstryck till källan ber vi alla besökare att iaktta försiktighet kring källan. Marken närmst källan har på senaste tiden blivit mer och mer sliten, så försök att inte åverka marken mer. Och som alltid i naturen, skräpa inte ned och var rädd om både flora och fauna.

Hitta hit

Du kör norr ut på E45:an från Arvidsjaur mot Jokkmokk. Efter Auktsjaur svänger du höger mot Lomträsk. Efter ett par kilometer svänger du vänster (skyltat Grodkällan) och efter ytterligare en liten färd finns en träskylt med "Grodkällan" på på högersidan.

Mitt emot skylten finns en möjlighet att stanna till på vänster sida på skogsbilsvägen och en vändplan finns ett par hundra meter längre fram.

Relaterade Dokument

Skriv ut: