Fettavskiljare
För att förhindra större utsläpp av fett i avloppsledningsnäten behöver de flesta livsmedelslokaler och restauranger ha en fettavskiljare.
Fler språk
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.
För att förhindra större utsläpp av fett i avloppsledningsnäten behöver de flesta livsmedelslokaler och restauranger ha en fettavskiljare.
Fett som släpps ut i avloppsnätet skapar problem. Fettet stelnar och fastnar på rörväggarna i avloppsledningar. Ledningskapacitet minskar kraftigt som kan orsaka stopp i avloppssystemet och i värsta fall kan det leda till källaröversvämningar.
Enligt kommunens allmänna bestämmelser får fetthalten i det vatten som släpps i avloppsnätet inte överstiga 50 mg per liter. I praktiken innebär detta att alla verksamheter som tillverkar eller hanterar livsmedel måste ha fettavskiljare. Detta gäller till exempel:
Det finns olika typer av fettavskiljare.
För restauranger och andra serveringslokaler är det antalet serverade matportioner som avgör storleken på fettavskiljaren. För verksamheter utan servering bestäms fettavskiljarens storlek av det maximala flödet genom anläggningen.
Nedanstående tabell kan ge en vägledning för beräkning av det dimensionerade flödet. Antalet sittplatser i lokalen multiplicerat med 3 ger antalet matportioner:
Matportioner per dag– 200
201 – 400 400 – 700 701 – 1000 1001 – |
Dim flöde (l/s)2
4 7 10 special |
Fettavskiljare fungerar enligt principen att fett är lättare än vatten. När vatten rinner genom avskiljaren sjunker slam och tyngre partiklar till botten i den första facket medan fettet stiger och lägger sig vid ytan i nästa fack.
Avskiljaren måste tömmas och rengöras regelbundet. Om man inte gör det kommer slammet och fettet att växa och vatten passerar avskiljaren utan att rengöras från fettet.
Avskiljare och tillhörande installation får inte placeras i den lokal där man hanterar livsmedel. Sugslangar får inte dras genom sådana lokaler heller därför att detta kan ge upphov till hygieniska olägenheter. Lokalen där fettavskiljaren installeras bör vara väl ventilerad och försedd med vatten och golvbrunn.