Mätarbyte
På den här sidan kan du läsa mer om vad som gäller när det är dags för byte till en ny vattenmätare. Längre ned på sidan kan du svara på ett formulär om uppgifter inför mätarbytet.
Fler språk
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.
På den här sidan kan du läsa mer om vad som gäller när det är dags för byte till en ny vattenmätare. Längre ned på sidan kan du svara på ett formulär om uppgifter inför mätarbytet.
Kommunen har bestämt att vi ska gå från mekaniska till digitala vattenmätare. Målet med bytet till digitala vattenmätare är att effektivisera arbetet och minska kostnaderna för VA-kollektivet samt att digitala mätare har fördelar som en mekanisk vattenmätare inte har.
För er kunder så kommer det i längden innebära att vattenmätarna blir avlästa automatiskt och ni slipper fylla i vattenavläsningskort. Idag debiteras ni kunder på beräknad förbrukning mellan avläsningsdatumen, vilket är normalt ett år i dagsläget. Framgent kommer avläsningen att uppdateras i systemet oftare än en gång per år.
Modellen vi har valt har en inbyggd läckagedetektering. Mätarna fungerar som ett finmaskigt nät av brusloggar och övervakar brusmönster i distributions- och servisledningar för att upptäcka eventuella läckage. I mätaren sitter ett inbyggt batteri som ska hålla i 16 år så det behöver inte dras fram någon ström till mätaren.
En vattenmätare behöver enligt gällande lagstiftning bytas ut med ett visst intervall. För en vanlig standardvilla är intervallet tio år. De nedtagna mätarna skickas in för kontroll för att säkerhetsställa att korrekt debitering har gjorts.
När det är dags för byta av vattenmätare kommer du att få hem ett brev i brevlådan med information om hur bytet kommer att gå till. Kommunens upphandlade entreprenör för bytet heter SMARTservice. Personalen kommer bära id-brickor med kommunens och SMARTservice logga.
Som fastighetsägare måste du upplåta en plats för mätaren, se till att den inte utsätts för skador eller risk för frysning samt att mätarbyte är möjligt att genomföra. VA-huvudmannen, Arvidsjaurs kommun, äger vattenmätaren och själva bytet sker kostnadsfritt. Det är dock du som fastighetsägare som ansvarar för att mätarplatsen är lättåtkomlig så att teknikern kan komma åt vattenmätaren och ventilerna med verktyg, att vattenmätaren är monterad i en konsol som fäster ventiler och rör i väggen samt att det finns godkända avstängningsventiler på båda sidor om mätaren. Saknas något av detta behöver du åtgärda bristerna innan mätaren ska/kan bytas. Eventuella åtgärder bekostas av fastighetsägaren. Om VA-installationen omkring mätaren går sönder/börjar läka vid mätarbytet bedöms den i normalfallet som bristfällig och ansvaret för åtgärd vilar dig som fastighetsägare.
□ Sitter vattenmätaren i en konsol
□ Finns godkända och fungerande ventiler på var sida om mätaren
□ Går det att komma åt mätaren
Bilden ovan visar ett exempel på en godkänd mätarplats med konsol och avstängningsavgifter, före och efter mätaren.
Vattenmätaren i komposit (plast) ska sitta monterad i en vattenmätarkonsol som är fast förankrad. Konsolen gör att installationen blir stabil och påverkan på vattenrören mindre vilket leder till att det minskar risken för vattenläcka inne hos dig som fastighetsägare. En konsol fungerar som en dragavlastare för vattenmätaren så att den inte sitter i spänn mellan vattenledningarna vilket minskar belastningen på gängorna. Den fungerar också som jordning mot galvaniska strömmar i de fall man har vattenledningar av olika material i huset. Konsolen ska ha koppling och avstängningsventiler på båda sidor. En skjutbar koppling minskar risken för att gängorna tar skada vid montering och demontering. Kommunen varken tillhandahåller eller säljer vattenmätarkonsoler. Dessa köps av en vvs-företag.
Avstängningsventiler ska finnas både före och efter mätaren. Fungerande ventiler är även en säkerhet för dig som fastighetsägare vid en eventuell vattenläcka. Flertalet försäkringsbolag kräver att det finns godkända och fungerande avstängningsventiler.
Har du en äldre modell av ventil LK 580, LK 581 eller LK 582 måste den bytas av fackman innan vi kan utföra bytet av vattenmätare. Denna typ av ventil är inte längre godkänd och har visat sig ha farliga brister i konstruktionen. Den kan bland annat orsaka omfattande vattenskador vid stängning av ventilen.
Bild 1. LK 580-ventil Bild 2. En LK 580-konsol men ventiler. Bild 3. Kopplingen kan flyga av vid oaktsam hantering
Gör så här för att kontrollera avstängningsventiler:
Vi rekommenderar att du som fastighetsägare minst en gång per år motionerar, stänger och öppnar, ventilerna så att du som fastighetsägare vet att de fungerar om du skulle behöva stänga av vattnet exempelvis på grund av en vattenläcka.