Demokrati
Demokrati är ett sätt för människor att tillsammans diskutera och fatta beslut. Det handlar inte bara om politiska val, utan också om hur vi bemöter varandra i vardagen – med respekt, lyhördhet och en vilja att förstå olika perspektiv.
Ordet demokrati kommer från grekiskan och betyder ”folkets makt” (”demos” betyder folk och ”kratos” betyder makt). Det är ett styrelseskick där makten utgår från folket, men också en livsfilosofi som präglar relationer mellan människor. Den gyllene regeln, ”Allt vad du vill att andra ska göra mot dig, ska du också göra mot dem,” fångar demokratins anda i vardagen.
Demokrati är frihet och mänskliga rättigheter. Det är också en möjlighet för alla, oavsett bakgrund, att påverka samhället. Men demokratin kräver något av oss – att vi aktivt deltar, värnar om den och försvarar den. Genom samtal, samarbete och engagemang håller vi demokratin levande.
Rösträtt, yttrandefrihet och likhet inför lagen är hörnstenar i demokratin. Den förutsätter också att majoritetens vilja respekteras och att beslut som fattas följs. Slutar vi bry oss, riskerar demokratin att försvinna. Det är upp till oss alla att använda och skydda den.