Din rätt att överklaga beslut

Varje kommunmedborgare har rätt att överklaga lagligheten i de beslut som kommunen fattar. Att överklaga är ett sätt att tillvarata sin rätt gentemot myndigheter.

Vissa grundläggande förutsättningar gäller dock för överklagande, oavsett om besluten fattas av fullmäktige, styrelser, nämnder eller tjänstemän.

Den prövande instansen, länsrätten, kan inte ersätta det överklagade beslutet med ett nytt, utan kan endast bifalla eller avslå överklagandet.

Ärenden som omfattas av speciallagstiftning kan däremot prövas både utifrån laglighets- och lämplighetssynpunkter. Dessa ärenden kan överklagas av den eller de som ärendet berör.

Kommunen är skyldig att informera dig om vart du ska vända dig för att överklaga. Du måste överklaga skriftligt, men det är inte nödvändigt att skriva formellt eller högtidligt. Om du behöver hjälp med att överklaga är kommunen skyldig att bistå dig.

– – – – – – – – – – – – – – – –

Så här kan du skriva en överklagan, glöm bara inte att att underteckna skrivelsen:

Till (nämnden) i Arvidsjaurs kommun
933 81 Arvidsjaur

Jag vill överklaga (nämnd/styrelse/tjänsteman/motsvarande) beslut i ärendet (specificera ärendet) med diarienummer (diarienummer). Jag vill att beslutet ska ändras till (specificera vad beslutet ska ändras till). (Fyll gärna på med mer underlag om det behövs)

(Ditt namn)
(Din gatuadress)
(Din postadress)

Exempel på en överklagan:

Till Byggnadsnämnden i Arvidsjaurs kommun
933 81 Arvidsjaur

Jag vill överklaga Byggnadsnämndens beslut i ärendet “Bygglov för nybyggnation” med diarienummer 2024-1234. Jag vill att beslutet ska ändras till att bygglovet beviljas.

Anna Andersson
Storgatan 1
933 33 Arvidsjaur