Första hjälpen - grundläggande steg
1. Medvetande, andning och puls
Om personen är medvetslös, se till att de andas och har puls. Vid behov, öppna luftvägar och ge HLR om andningen upphört.
2. Lägg i stabilt sidoläge
Om personen är medvetslös men andas, lägg dem i stabilt sidoläge för att säkra fria luftvägar.
3. Stoppa blödning
Om det finns en blödning, använd ett tryckförband eller en tygbit för att stoppa blödningen.
4. Förhindra chock
Se till att personen ligger ner och håll dem varma tills ambulansen anländer.
Hur agera vid trafikolycka
1. Överblicka
Få en snabb uppfattning om vad som har hänt. Se hur många som är skadade och bedöm vem som behöver hjälp först. Ta befälet och be andra om hjälp vid behov.
2. Rädda
Om någon är i omedelbar fara, till exempel vid brand eller om personen befinner sig mitt i trafiken, försök att flytta den skadade till en säker plats.
3. Larma 112
4. Varna
Skydda olycksplatsen genom att sätta ut varningstriangel och varna andra trafikanter. Stanna kvar på platsen tills hjälp anländer.
Viltolycka
- Varna andra trafikanter och sätt ut varningstriangel.
- Markera platsen för olyckan.
- Ring 112 och anmäl olyckan till polisen.
Enligt lagen är du skyldig att markera platsen för en viltolycka och rapportera händelsen till polisen. Eftersökare skickas ut för att spåra och bedöma djurets tillstånd.
För att undvika viltolyckor:
- Håll uppsikt på vägar i närheten av åkrar, kalhyggen och längs sträckor med viltstängsel, särskilt vid gryning och skymning.
- Var extra försiktig under maj och juni, när kalvavstötningen sker, samt under hösten när jakt och bärplockning pågår, eftersom risken för viltolyckor är högre under dessa perioder.