Serveringstillstånd för restauranger
Om du ska sälja och servera alkohol på en restaurang, bar eller liknande behöver du ett serveringstillstånd som gäller tills vidare, ett så kallat stadigvarande tillstånd.
Fler språk
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.
Om du ska sälja och servera alkohol på en restaurang, bar eller liknande behöver du ett serveringstillstånd som gäller tills vidare, ett så kallat stadigvarande tillstånd.
Du behöver ett stadigvarande serveringstillstånd när du bedriver:
Med ett stadigvarande tillstånd kan du sälja och servera all slags alkoholhaltiga produkter som vin, sprit, starköl, cider, alkoholhaltig glass och liknande.
Tillståndet gäller så länge verksamheten fortsätter att uppfylla lagar, krav och regler för alkoholservering.
Om du har tillstånd och det sker förändringar i verksamheten ska du anmäla dessa. Det kan exempelvis handla om nya kontaktuppgifter och ändrade ägarförhållanden. Enligt alkohollagen är du skyldig att anmäla förändringar.
Vid förändringar kan du ibland också behöva söka ett nytt tillstånd.
Tänk också på att anmäla när du slutar med din försäljning av alkohol.
Din anmälan om förändring kan du göra via mejl till mn@arvidsjaur.se
För att få ett serveringstillstånd ska du som söker och ditt bolag uppfylla höga krav på lämplighet och visa att serveringen kommer att skötas enligt alkohollagens regler.
Kommunen kontrollerar detta genom att göra en prövning i tre steg, en så kallad lämplighetsprövning. Du behöver också visa att du och viktiga personer i verksamhetens ledning har kunskap om alkohollagstiftningen.
För att få serveringstillstånd får du och ditt bolag enligt alkohollagen inte ha:
För att kontrollera detta hämtar handläggaren information från Polismyndigheten, Skatteverket, Kronofogden och kreditupplysningsföretag.
För att få serveringstillstånd måste du ha fyllt 20 år.
För att du ska få tillstånd måste din lokal eller platsen för serveringen leva upp till en rad krav.
Om du samtidigt även söker tillstånd för uteservering ställs särskilda krav på hur en sådan ska utformas för att följa alkohollagen.
Det är viktigt att serveringen av alkohol inte leder till några problem med oordning i området där den ska ske. Kommunen ger därför inte serveringstillstånd till:
I denna bedömning väger polisens yttrande tungt.
För att få serveringstillstånd måste du visa att du och andra i din verksamhet har kunskap om vilka krav som ställs i alkohollagen. Minst 50 procent av bolagets styrelseledamöter eller ägarna ska ha kunskaper om alkohollagstiftningen – ni ska ha klarat Folkhälsomyndighetens kunskapsprov.
Du ska bifoga intyg om godkänt prov till din ansökan. Intyget får inte vara äldre än tre år. Har du redan ett serveringstillstånd i en kommun behöver du inte förnya ditt kunskapsprov när du ansöker om nytt tillstånd.
Din handläggare på kommunen bedömer vilka i din verksamhet som ska göra kunskapsprovet. Detta utförs på plats hos kommunen; din handläggare bokar en tid. Det är sedan Folkhälsomyndigheten som tillhandahåller och rättar kunskapsprovet.
Den utbildning som behövs inför provet måste du själv skaffa. Du kan hitta privata utbildare på internet.
Kunskapsprovet ska även göras vid ansökan om provsmakningstillstånd, tillstånd för pausservering samt då nya personer kommer in i bolagets ledning.
Skicka in ansökan om stadigvarande serveringstillstånd minst fyra månader innan du behöver ditt tillstånd. Handläggningen går fortare om ansökan är komplett.
Registreringsbeviset ska vara högst tre månader gammalt. Du får det från Bolagsverket. Om man inte kan se på registreringsbeviset vem som är firmatecknare, måste du lämna in en annan handling som visar att du har behörighet att teckna firma.
Det är viktigt för din handläggare på kommunen att få veta vem som äger företaget. Om det är ett aktiebolag ska du lämna in en kopia av aktieboken där man kan se vem eller vilka som äger bolaget och hur aktierna är fördelade mellan ägarna. Om det är ett handelsbolag eller kommanditbolag ska du lämna in en kopia av bolagsavtalet där man kan se hur bolagets andelar är fördelade mellan ägarna. Om företaget ingår i en koncern ska du även lämna in en organisationsskiss som visar vilka bolag som är ägare, hur stor andel de äger och vilka enskilda personer som slutligen är ägare.
Om du är engagerad i andra företag eller föreningar, ska du visa detta genom ett utdrag från Bolagsverket. På utdraget ska man kunna se alla ägare, styrelsemedlemmar, firmatecknare, eventuella företrädare och finansiärer.
I finansieringsplanen ska man kunna se hur verksamheten finansieras. Du ska också kunna visa en ekonomisk plan för första året. Bifoga kontoutdrag, låneavtal och andra handlingar som styrker finansieringsplanen.
Om företaget hyr lokalen ska du lämna in en kopia på hyreskontrakt och eventuellt överlåtelseavtal. Om företaget äger lokalen ska du lämna in bevis om äganderätten. Om verksamheten är på någon annans mark ska du lämna in bevis om dispositionsrätt för marken. Är det allmän mark ska du även bifoga tillståndsbevis från polisen. Avtalen ska vara undertecknade av samtliga parter och lokalen ska vara godkänd för restaurangverksamhet.
Vid köp eller arrende (hyra) av lokalen ska du lämna in avtalet tillsammans med eventuella bilagor och köpebrev. Avtalet ska vara undertecknat av samtliga parter och lokalen ska vara godkänd för restaurangverksamhet.
Beskrivningen ska innehålla information om till exempel öppettider, åldersgränser, huvudsaklig målgrupp, underhållning, dans och spel och ska även ange verksamhetens inriktning för både dag- och kvällstid.
Ritningarna ska helst vara i A4-format och ska visa hur restaurangen kommer att se ut i färdigt skick, med avgränsningar, bordsavdelning och antal platser vid bord. Eventuell bardisk och scen ska vara inritad och eventuell uteservering, om sådan är aktuell.
För att få serveringstillstånd krävs ett varierat och allsidigt utbud av mat under hela serveringstiden. Det måste också finnas ett varierat utbud av lättdrycker. Meny, eventuell nattmeny och meny över drycker ska därför lämnas in.
Av dem som arbetar med servering vid ett arbetstillfälle, ska en person vara serveringsansvarig. Hen ska känna till alkohollagen och ansvara för att inte berusade eller omyndiga personer blir serverade alkohol. Personen ska också vara hjälpsam när personal från kommunen och polisen gör en kontroll. Det är du som fått tillstånd för servering av alkohol som ska se till att någon har huvudansvaret och är lämplig för uppgiften. Du ska lämna in uppgift om vilka som är serveringsansvariga personer.
Om du redan tidigare gjort ett kunskapsprov ska du bifoga intyg på godkänt prov. Intyget får vara maximalt tre år gammalt, i annat fall måste du göra ett nytt. Se ovan.
Ett ombud är en person som gör ansökan i ditt namn. Om du har ett ombud, måste hen kunna visa en fullmakt undertecknad av dig.
Innan kommunen behandlar din ansökan ska du betala en avgift. Du får en faktura. Avgiften täcker kostnaderna för handläggningen och kan därför inte återbetalas om du får avslag.
När du har betalat går kommunen igenom din ansökan. Du får besked via e-post eller brev att den har tagits emot. I beskedet får du veta vad som eventuellt behöver kompletteras eller om ansökan är komplett. Kommunen gör sedan en lämplighetsprövning (se beskrivning ovan).
Som ägare ansvarar du för att reglerna följs vid försäljning och servering. Det är ditt ansvar att personalen känner till dem. Reglerna finns i alkohollagen, där du kan läsa krav på försäljning, marknadsföring, servering, lokaler, personal med mera.
Kommunen har tillsyn över din verksamhet och gör kontroller vid såväl anmälda som oanmälda besök och inhämtar löpande information från Polis och Skatteverket om hur din verksamhet sköts.
Om kommunen upptäcker att lagen inte följs riskerar du att få en sanktion: erinran, varning eller återkallelse av tillståndet. Serverar du alkohol till personer under 18 år eller märkbart berusade personer, riskerar du böter eller fängelse upp till sex månader.
Kommunen tar ut en avgift för tillsynen.
Om du har eller har haft ett stadigvarande serveringstillstånd av alkoholdrycker under det föregående kalenderåret är skyldig att lämna in en restaurangrapport. Du får ett underlag för rapporten från kommunen men ska skicka den via webben till Folkhälsomyndigheten.
Uppgifterna du lämnar ska gälla redovisningsperioden 1 januari–31 december föregående år. Den rörliga tillsynsavgiften grundas på de uppgifter som du har lämnat i rapporten.