Brandfarliga varor
Enligt Lag (SFS 2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor krävs det tillstånd för att få hantera brandfarliga vätskor och gaser yrkesmässigt och vid större mängder.
Vilka mängder som får hanteras utan tillstånd framgår av tabell A i Sprängämnesinspektionens föreskrift, SÄIFS 1995:3. Oavsett om hanteringen är tillståndspliktig eller inte så ska hanteringen av de brandfarliga varorna ske på ett betryggande sätt ur brand- och explosionssynpunkt. De krav som finns för hantering av brandfarliga varor är uppbyggda för att ge en betryggande säkerhet. Några generella råd som passar alla typer av verksamhet går inte att ge utan diskussion och samtal kring varje enskilt fall får utgå från gällande lagstiftning.
Explosiva varor
Från och med 1 september 2010 började en ny lag, Lag om brandfarliga och explosiva varor, gälla. I och med detta flyttades hanteringen av tillstånd och tillsyn av explosiva varor från polisen till kommunerna.
Detta innebär att om du söker tillstånd för förvärv, innehav, förvaring, handel eller överföring (inom Sverige) av explosiva varor så är det Miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden som kommer att handlägga din tillståndsansökan.
Vill du söka tillstånd för sprängning och användning av pyrotekniska artiklar så är det fortfarande polismyndigheten som handlägger detta. För att söka tillstånd för gränsöverskridande överföring är det fortfarande Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) du ska vända dig till. På deras hemsida kan du även hitta information om de lagar som berör explosiv vara.
Mer om brandfarliga varor
Till gruppen brandfarliga varor räknas: Brandfarlig gas (t. ex. gasol och acetylen), vätskor som har flampunkt lägre än 100 grader (t. ex bensin och spolarvätska), vissa särskilt angivna brandreaktiva varor (t. ex. organiska peroxider och ammoniumnitrat).
Ofta kan en brandfarlig vätska uppfattas som icke brandfarlig då man läser på förpackningen, trots att flampunkten är lägre än 100 grader. Det enklaste sättet att ta reda på om en vätska är brandfarlig eller inte, är att titta i säkerhetsbladet. Den som inte har tillgång till detta kan fråga försäljaren eller leverantören. Det är Räddningstjänsten som ansvarar för både tillståndshantering och tillsynen av brandfarliga varor.
Vid en ansökan om tillstånd för hantering av brandfarlig vara krävs handlingar som visar om hanteringen sker i enlighet med lagstiftningen eller inte. Du ansöker på en särskild blankett och bifogar de dokument som krävs.
Den som bedriver tillståndspliktig verksamhet ska enligt Lag (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor utse en, eller flera, föreståndare för hanteringen av brandfarlig vara. En föreståndare ska vara lämplig för uppgiften. Han/hon ska ha goda kunskaper om, och god erfarenhet av de varor som hanteras och den verksamhet som hanteringen ingår i. Finns det ingen utsedd föreståndare vid ansökningstillfället kan uppgifterna lämnas senast vid avsyningstillfället om sådant krävs för att få tillstånd för drifttagning.
Tillsynen av hanteringen av brandfarliga varor sköts av räddningstjänsten. Vid en tillsyn bedöms om lagstiftning och eventuella villkor för tillståndet efterlevs. Om hanteringen missköts, eller om
För tillstånd till hantering av brandfarliga varor tas en avgift ut i enlighet med en taxa som kommunfullmäktige antagit.
Mer om explosiva varor
Det finns olika tillståndstyper att söka för hantering av explosiva varor. Du kan behöva söka flera typer samtidigt, beroende på hur din hantering ser ut.
Detta tillstånd ska du söka om du anskaffar eller äger explosiva varor. Det finns två varianter av förvärv och förvaring:
Du köper explosiv vara och förbrukar direkt, t ex vid sprängarbete, utan att först förvara varan. Då behöver du inget tillstånd för förvaring.
Du köper varan och lägger i förråd för framtida användning. Då behöver du tillstånd för både förvärv och förvaring.
Detta tillstånd behöver du om du har ett förråd och vill förvara egen, eller annans, explosiva vara. Förvarar du explosiv vara i ett förråd som tillhör någon annan som redan har ett förvaringstillstånd behöver du inte ansöka om eget tillstånd för denna förvaring.
Detta tillstånd behöver du om du vill bedriva handel med explosiva varor, t. ex. om du säljer ammunition eller fyrverkeriartiklar.
Detta tillstånd behöver du som köper vissa typer av explosiva varor för att få överföra varorna från säljaren till förråd eller direkt till arbetsplats om varorna ska förbrukas samma dag.
Du kan söka enbart för godkännande av ny föreståndare om du redan har tillstånd för hantering av explosiv vara och inte ska göra några andra förändringar i hanteringen mer än att du har en ny föreståndare. Vilka tillstånd du ska söka beror alltså på hur din hantering ser ut. Vill du sälja pyrotekniska varor behöver du följande tillstånd:
- tillstånd för förvärv och innehav
- tillstånd för handel
- tillstånd för förvaring (om du förvarar i eget förråd)
Vill du t, ex. förvara sprängmedel behöver du troligen följande tillstånd:
- tillstånd för förvärv och innehav
- tillstånd för förvaring
- tillstånd för överföring.
Du använder samma blankett för alla tillståndstyper, men fyller i dem något olika beroende på vad du söker tillstånd för. Du kan använda en och samma blankett för att söka flera tillstånd, kryssa bara i vilka tillstånd det är du söker på första sidan. Det är viktigt att du är noga med att bifoga de handlingar som vi behöver tillgång till för att kunna göra en snabb och korrekt bedömning av ärendet. I blanketten för tillståndsansökan finns en förteckning över vilka dessa handlingar är.
Efter att vi mottagit din ansökan kommer Räddningschefen att göra en bedömning av om du som söker tillstånd tar ditt ansvar enligt de regler som gäller för säker hantering av varorna.För att du ska kunna hantera explosiva varor på ett sätt som är säkert för dig och din omgivning måste du ha kunskap om de risker som är förknippade med varorna. För att få tillstånd så måste du alltså kunna visa att du kan hantera de explosiva varorna på ett säkert sätt.
Det är Räddningstjänsten som genomför tillsyn över hanteringen av explosiva varor. Vid tillsynen kontrolleras att hanteringen bedrivs enligt gällande tillstånd och att föreskrifter, rutiner och bestämmelser i övrigt efterlevs.
För tillstånd till hantering av explosiva varor tas en avgift ut i enlighet med en taxa som kommunfullmäktige antagit.