Försvarsministern: ”K4 har specialkompetens ur ett nordiskt perspektiv”

”Det här är ingen hobbyverksamhet utan på riktigt. Ni ska ha tack för det ni gör för Sverige!” sa försvarsminister Peter Hultqvist till de värnpliktiga som utbildades i prickskytte ute på K4:s övningsområde. Foto Kent Norberg. 2021-10-05 08:21

Vid återinrättandet av ND K4 i Arvidsjaur förra veckan var försvarsministern förhindrad att delta på grund av försvarsministermöte med tio länder:-Men nu är jag äntligen här! Att återinföra K4 är ett viktigt beslut, sa Peter Hultqvist och överlämnade försvarsministerns vapensköld till regementschef överste Teddy Larsson.

Hultqvist inledde sitt tal i K4:s filmsal, inför soldater och civil personal, med bakgrundsfakta om vad som föranlett upprustningen av Sveriges försvar. Enligt honom började det med Rysslands aggression mot Georgien 2008 följt av annekteringen av Ukraina, där cirka 15 000 människor förlorat livet:
-Deras samhälle skakas hela tiden av olika händelser. Det sker stora övningar där krigsmateriel lämnas kvar, senaste storövningen var Zapad, nära finska gränsen. Detta har skapat oro och underminerade otäcka situationer. Helt klart en aktivitet mot Europa.

När Peter tillträdde som försvarsminister var målet att styra om fokus från internationella insatser till att fokusera på nationellt försvar:
-Försvarspolitiken måste ha sin utgångspunkt i ansvaret för Sverige. Det handlar om att hävda vår suveränitet, vår demokratiska samhällsordning och rätten att själva bestämma över vår framtid.

  • Nu finns beslutet – att bygga försvarsförmågan.
  • I det arbetet ingår i en säkerhetspolitisk enhet tillsammans med Norge och Finland.
  • Förutom redan bestämda åter-/nyinvigningar av fem regement och en flottilj finns även ett utredningsuppdrag om förstärkning längst upp i norr. ”Ingenting är bestämt än, utan vi får återkomma när uppdraget är klart”.

Hultqvist påpekade att bygga upp den nedmonterade försvarsförmågan inte är någon quickfix.
-Satsningen på K4 i Arvidsjaur är en del i strategin med att bygga den här tröskeln som jag brukar tala om. Syftet är att skapa balans i vårt närområde. Men att utbilda ytterligare bataljoner och att gå från bataljon till brigad, det är nivåer som kräver genomtänkt ledningsförmåga.

Vad är det då som försvarsministern ser för fördelar med specifikt återinrättandet av K4?
-Här finns specialkompetens med ett nordiskt perspektiv som skapar ytterligare förutsättningar inför försvarsbeslut 2025.

Arvidsjaurs kommunalråd Lasse Forsgren, försvarsminister Peter Hultqvist, officer Rikard Skiöld samt överste Teddy Larsson, chef Norrlands dragonregemente K4, övervakade skjutövningen ute på fältet. Foto Kent Norberg.

Överste Teddy Larsson, chef Norrlands dragonregemente K4, om beställningen av ytterligare en Norrlandsjägarbataljon:
-Det här innebär nästan en fyrdubbling som ska passera genom vår utbildningsplattform. Vi räknar med att utbilda 200–300 värnpliktiga soldater årligen fram till 2027.


Zapad september 2021:

Storleksordningen 200 000 soldater sätts i rörelse för försvar med betydande mängder av vapen, fordon och materiel. Omkring 80 luftfarkoster, alltså flygplan och helikoptrar, 290 stridsvagnar, 240 system för artilleri, raketartilleri och GRK samt ett 15-tal fartyg, för att öva på olika platser i, som det verkar, framförallt Belarus och västra liksom nordvästra/norra Ryssland.

Enligt nyhetsorganet TASS har den ryska presidenten Vladimir Putin i dagarna uttalat att övningarna inte riktar sig mot någon specifikt. Så var också fallet i 2017 års upplaga där det senare framkom att flera länder ändå stått som mål, däribland Sverige (se bl a vår tidigare artikel ”Sverige anfallsmål i ’försvarsövningen’ Zapad” länkad nedan).

Flera länder medverkar i styrkedemonstrationen: Armenien, Belarus, Indien, Kazakstan, Kirgizstan, Mongoliet, Serbien, Sri Lanka och Tadzjikistan samt övervakas av observatörer från Kina, Myanmar, Pakistan, Uzbekistan och Vietnam. Källa: Försvarsnyheter.