Reseberättelse: Elevutbyte i León
- Okategoriserade
Elevutbyte i León (Spanien), ett Erasmus+ studentprojekt på Sandbackaskolan. Sandbackaelever tillsamans med deras spanska klasskamrater.
Femton gymnasieeleverna som läser spanska i åk1 och 2 på Sandbackaskolan har rest till Spanien mellan 5:e och 11:e april.
Målet är att eleverna använder och förbättrar sina språkliga kunskaper som de inhämtat sig under alla dessa år (de började läsa spanska i åk 6) samt att de lär sig mer om Spaniens kultur, historia, arkitektur, gastronomi, sedvanor och traditioner. Eleverna har bott hos spanska värdfamiljer i León, spanskalärarens hemstad.
Tillsammans med gymnasieskolan I.E.S. Legio VII i León har vi arrangerat ett program där eleverna har fått uppleva skollivet, upptäcka Leóns historia och kultur, samt skapa relationer och förstärka band mellan våra elever och deras värdelever. Det blev även ett kort visit till Barcelona, Palma de Mallorca och en kulturresa till Asturias och kuststaden Gijón, vid Atlanten.
Gymnasieskolan I.E.S. Legio VII i León.
Resan började i Barcelona, där eleverna fick uppleva Las Ramblas, en populär gata med flera blomsterbutiker och andra stånd med souvenirer och konstverk från lokala konstnärer; besöka marknaden La Boquería, där eleverna beställde mat och dryck på spanska och där de kommer få chans att smaka på typiska små maträtter och frukter som odlas i området; höra om Kolumbus segling och upptäck av Amerika vid Kolumbusmonumentet samt fråga efter vägen till några av Gaudís kända verk som eleverna besökte därefter (Casa Batlló, Casa Milá och Sagrada Familia)
Sagrada Familia i Barcelona.
I León fick våra elever delta i några skolämnen (idrott, matematik, spanska, engelska, latin, filosofi och biologi), tillsammans med deras värdelever och övriga spanska klasskamrater.
Våra elever på en mattelektion i León.
Det blev också en reception hos slottet och parlamentsbyggnaden Palacio de los Guzmanes, där eleverna fick höra hur den lokala regeringen sköter de små kommunens politik och ekonomi samt en gemensam promenad till nutidskontmuseum MUSAC (Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León) där eleverna fick se utställningen “Don Quixote” av Ai Weiwei, som kopplar ihop konst med teman som aktivismen, flyktingkrisen och effekten av artificiell intelligens i mänsklighetens utveckling.
Parlamentsbyggnaden Palacio de los Guzmanes.
Naturligtvis fick eleverna upptäcka Leóns gamla stad, promenera längs den romerska muren rom ringar in Leóns gamla stad samt besöka den romanska kyrkan Basílica de San isidoro och den gotiska katedralen Catedral de Santa María de Regla, som har 1800 kvadratmeter av glasmålningar. Dessutom fick eleverna smaka en typisk spansk frukost som består av churros (en friterad bakverk) med varm mörkchoklad, uppleva en tapasrunda samt beställa och köpa glass, souvenirer och andra typiska produkter från León.
Leóns romersk mur.
Bilder på den gotiska katedralen Santa María de Regla i León.
Äventyret fortsatte med en dagstur till Asturias. Vi besökte Santa María del Naranco och San Miguel de Lillo, två viktiga exempel på Asturiens pre-romansk arkitekturstil.
Palatset Santa María del Naranco och kyrkan San miguel de Lillo.
Därefter åkte vi till Gijón, en kuststad där eleverna fick beskåda Don Pelayo monumentet, kungen som initierade Reconquistan (återerövringen av iberiska halvön), promenera längs småbåtshamnen och spela strandsporter – som de spanska eleverna brukar utöva. Utflykten avslutades med ett besök till de romerska termerna Campo Valdés, där eleverna fick lära sig hur en romersk term fungerade under det Romerska Kejsardömet, samt studera runt ruinerna som är kvar.
De romerska termerna Campo Valdés.
På väg hem stannade eleverna i Palma de Mallorca, där de hann åka in till stan, ta en promenad längs stranden och bada.
Stranden vid Palma de Mallorca.
Planen är att eleverna som deltog i utbytet ska redovisa sin resa efter Påsklovet, genom en reseblogg på spanska samt förbereda en traditionell spansk maträtt utifrån ett recept som de fick av sina värdfamiljer.
Det var mycket roligt att visa min hemstad med omnejd för eleverna, vara med på några lektioner i mina gamla klassrum och visa eleverna där jag satt när jag gick gymnasiet i deras ålder. Det var mycket skoj för våra elever att hitta bilden på mig i avgångsklassfotot som hänger i korridoren från 2004!
Text och foto läraren Manuel Calzada López