Hjälp i hemmet

Du kan få hjälp i hemmet av hemtjänsten. Detta är inte en allmän rättighet, utan du måste ansöka om den hjälp som du behöver. Du betalar en avgift för din hjälp i hemmet. Bistånd kan du få för det som du inte klarar själv och när det inte kan tillgodoses på annat sätt och för att uppnå en skälig levnadsnivå. Din hjälp i hemmet planeras utifrån dina personliga mål. Din målsättning kan exempelvis vara att bo kvar hemma, att ha en aktiv och meningsfull tillvaro, att få hjälp med rehabilitering eller att få hjälp med det du inte själv klarar. Det är viktigt att du är delaktig i din hjälp så mycket du kan och berättar hur du vill ha det. Inom Arvidsjaurs tätort finns möjlighet till hjälp både på dagen och på natten.

Exempel på hjälp i hemmet

Personlig omvårdnad

Personlig omvårdnad kallas det som har att göra med din dagliga personliga vård, till exempel att klä sig, att sköta sin hygien, och att klara dagliga förflyttningar.

Egenvård

Om du behöver hjälp att till exempel ta dina mediciner eller ögondroppar, dela i dosett eller enklare omläggning av sår behöver du först ta kontakt med ansvarig inom hälso- och sjukvården. Legitimerad personal (läkare, distriktsköterska, fysioterapeut) gör en bedömning och skriver ett underlag som lämnas till biståndshandläggaren. Med hjälp av detta underlag kan du ansöka om hjälp. Den här sortens av hjälp kallas för egenvård.

Serviceinsatser

Serviceinsatser kallas det som har att göra med din vardag som rör till exempel att handla hem matvaror, att hämta mediciner på apoteket, att tvätta och städa (två rum och kök).

Trygghetslarm

Om du t.ex. har falltendenser eller känner otrygghet i ditt hem kan du ansöka om ett trygghetslarm. Alla trygghetslarm är digitala. Ditt eget telefonabonnemang påverkas inte av larmet.

Ledsagning

Om du har speciella behov kan ledsagning av hemtjänstpersonal beviljas. Olika former för ledsagning är till exempel ledsagning för utevistelse, och ledsagning till hälsocentral- och sjukhus.

Anhörigstöd, stöd till närstående

För personer som stödjer eller vårdar en närstående finns det olika former av stöd. Information om stöd till närstående finns i menyraden.

Tillfällig hjälp i hemmet

Om du är beviljad hjälp i hemmet och har insatser från hemtjänsten och ditt behov av hjälp förändras, kan hemtjänsten tillfälligt hjälpa dig utan att du behöver ansöka om detta. Tillfällig hjälp utan biståndsbedömning kan exempelvis ges om du blir tillfälligt sjuk, och inte klarar dig som tidigare. Detta kan innebära exempelvis utökade antal besök per dag, i form av tillsyn eller annan hjälp. Om ditt behov kvarstår så kommer hemtjänsten att kontakta biståndshandläggare och du får lämna en ansökan om du vill att hjälpen ska fortsätta. Ett tillfälligt hjälpbehov räknas vara kortare än 5 dagar.

Innehållet i din insats/flexibilitet i beslut

Om du är beviljad hjälp med en insats, exempelvis att ta på och av kläder, och enbart behövt hjälp med vissa delar av aktiviteten, men ditt behov av hjälp ökar så kan hjälpen ingå i den insats som du redan är beviljad. Hemtjänsten återrapporterar till biståndshandläggare om det finns ett behov av att utöka tiden för ditt planerade besök. Du pratar direkt med personalen om du har frågor kring hur din insats ska utföras.