En lokal som ska användas för hygienisk behandling, behöver vara på ett sätt som eliminerar risken för smittspridning. Här är några punkter som är viktiga att tänka på när du väljer lokal för din verksamhet.
Anpassad
Lokalen ska:
- Vara anpassad för din typ av verksamhet, och bara användas för dina behandlingar.
Lätt att städa
Lokalen ska:
- Vara på ett sätt som underlättar städning, rengöring och desinfektion av både redskap och ytor. Det ska kunna göras utan risk för kontaminering.
- Ha ett golv som är lätt att rengöra och tål att våttorkas. Golv med klinkers bör ha ett skydd som går att torka av vid behandlingsplatsen, eftersom fogarna är svåra att göra rena. Heltäckningsmatta accepteras inte.
Avskild behandlingsplats
Lokalen ska ha:
- En avskild plats för behandlingar med risk för blodsmitta eller annan smitta.
God ventilation
Lokalen ska ha:
- En god ventilation som är dimensionerad för lokalen och som ger bra luftkvalitet.
En god ventilation minimerar risken för att sprida förorenade och hälsoskadliga ämnen, minskar infektionsrisken, begränsar risk för fukt och motverkar dålig lukt i lokalen.
Kontrollera med din fastighetsägare hur många personer ventilationen i lokalen är dimensionerad för. Ventilationen bör vara minst 7 liter/sekund för varje person som samtidigt beräknas vara i lokalen. Vid slipning av fötter eller när kemiska ämnen hanteras kan en punktutsug behövas. Obligatorisk ventilationskontroll (OVK) av lokalen ska ske var tredje år. Kontakta din fastighetsägare för att få ett intyg som du kan behöva redovisa vid tillsyn av din verksamhet.
Enskilda tvättställ
Lokalen ska ha:
- Ett enskilt handtvättställ med flytande tvål, desinfektionsmedel och engångshanddukar. Att bara ha ett handtvättställ på toaletten accepteras inte.
- Ett enskilt tvättställ med rinnande vatten för att rengöra, desinficera och sterilisera instrument och en arbetsyta att göra det på.
Förvaring och städutrymme
Lokalen ska ha:
- En förvaringsplats för städredskap där de kan förvaras torrt och dammfritt. Om fuktigt städmaterial förvaras i utrymmet behöver det utrymmet vara ventilerat. Det ska även finnas möjlighet att hänga upp det fuktiga städmaterialet så det kan torka.
- Ett avskilt städutrymme med en utslagsvask för städvatten.
Personalutrymme
Lokalen ska ha:
- Ett personalutrymme för förvaring av kläder och möjlighet till ombyte.
Toalett för personal och kunder
Lokalen ska ha:
- En gemensam kund- och personaltoalett är godtagbart om det finns goda rengöringsrutiner och om det är fyra personer eller färre i personalen.
- En toalett bara för kunder, om det är fem personer eller fler i personalen.
- Toaletten bör ha handtvättställ, flytande tvål och engångshanddukar eller torkpapper.