Föreningar och skolklasser


Om någon som inte redan är livsmedelsföretagare vill sälja eller servera livsmedel går det i vissa fall att göra utan registrering. Det rör sig om verksamheter som bara sker vid några tillfällen per år. Antalet gånger som något får utföras beror på risken. Ju högre risk desto färre tillfällen och vice versa. Se tabellen nedan.

  Mycket låg risk Låg- och mellanrisk Hög risk
Tillfälligt, ej viss kontinuitet 20 ggr/år á 1-2 dagar 10 ggr/år á 1-2 dagar 5 ggr/år á 1-2 dagar

 

För förklaring vad som menas med hög-, mellan-, låg- och mycket låg risk titta på sidan om Avgifter/klassning för livsmedelsföretag.


Några exempel: Du kan baka bullar, skorpor och kakor (mycket låg risk) och sälja dessa 20 gånger om året för försäljning på t.ex. en marknad.

Du kan grilla råa hamburgare (hög risk) 5 helger per år.

Du kan grädda våfflor och servera tillsammans med grädde och sylt under 10 helger per år.

Ett företag, t ex en bilverkstad som bjuder på kaffe och kakor gratis till kunder som sitter och väntar. Det är ingen organiserad verksamhet på så sätt att någon person lägger ner speciellt mycket tid på att göra iordning kaffe och kakor. Samma gäller en cykelhandlare som säljer sportdryck och energikakor och en blomsterbutik som har en frysbox med glass. Sådana typer av verksamhet kan ske året om.

 


Får barnen vara med och laga mat på förskolan?

Ja, barn får vara med och laga mat eller baka på förskolan. Det bör finnas rutiner för detta i förskolans kontrollsystem. Personalen behöver ha klart för sig vilka risker som finns. Om det till exempel går sjukdomar på förskolan är det viktigt att se till att alla tvättar händerna ordentligt. 

Skriv ut: