Fortsatt satsning i Arvidsjaur på flygrelaterade utbildningar

2008-12-19 10:34

Arvidsjaur satsar vidare på flygrelaterade utbildningar. Carin Cassberg, skolchef Lappland Aviation Academy
Simulatorrum under uppbyggnation. Arvidsjaur satsar vidare på flygrelaterade utbildningar. Carin Cassberg, skolchef Lappland Aviation Academy närmast kameran. Till vänster; Marcus Lundberg, instruktör och till höger Björn Andersson, simulator manager.

Arvidsjaurs kommun i samarbete med de kommunala bolagen satsar vidare mot målet att skapa ett centrum för flygrelaterade utbildningar:
-Nu satsar vi på att utbilda personal inom flygtrafikledning, säger Carin Cassberg, skolchef för nybildade Lappland Aviation Academy.


Utbildningen är enligt flygplats-vd:n, Ralf Lundberg, av tre i hela Skandinavien:
-Syftet är att utbilda AFIS-tjänstemän och flygledare. Vi startar med en AFIS-utbildning redan vecka 6 nästa år, säger Ralf.

Flygledarutbildning. Simulatoranläggning.
Simulator.

Flygledarutbildningen, som kommer ge behörighet inom hela Europa, är fortfarande under projektering:
-Vi hoppas även få utomeuropeiska elever till utbildningen, säger Ralf.

Simulatoranläggning i Arvidsjaur.
Björn Andersson och Marcus Lundberg tittar på nya simulatoranläggningen som är under upparbetning på Arvidsjaurs flygplats.

Skolan har tillkommit sedan Luftfartsverkets monopol avreglerades, säger skolchef Cassborg.
Simulatorrummet, i Arvidsjaurs flygplats nya del, är fortfarande under upparbetning. Men redan nu får man en känsla av hur det kommer att se ut när allt är klart:
-Mjukvaran till simulatorprogrammet är tillverkat i Tyskland. Den är av samma art som används på Charles du Gaulle-flygplatsen i Frankrike, säger Carin och understryker att programmet är det modernaste i genren som finns att tillgå i dag.

Garanterat häftigare än både X-box och Wii...
Marcus Lundberg, instruktör, närmast i bild.

Enligt instruktören Marcus Lundberg och simulator managern, Björn Andersson, kommer det att kännas för eleverna som om de befann sig uppe i ett riktigt flygledartorn:
-Det här är garanterat häftigare än både X-box och Wii, säger Marcus med ett leende.

Simulatorskärm
Simulatorskärm.


Lappland Aviation Academy består av tre delägare: Arvidsjaurs kommun, ACR och Andake Consulting.

AFIS (Aerodrome Flight Information Service och är en tjänst som tillhandahålls på vissa mindre flygplatser för att ange väderförhållande och flygtrafikinformation.)Skriv ut: