Transporttjänsten i Arvidsjaur invigdes

2008-10-03 13:24

Arvidsjaur 2008-10-03

"Hoppas på varmt samverkansklimat"

Lars Nylén invigeer nya Transporttjänsten i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg 081002

"Swopp"! Generaldirektör Lars Nylén invigde Kriminalvårdens nya avdelning, Transporttjänsten, med ett välriktad lassokast. Hela invigningsdagen gick i samisk stil.

-Arvidsjaurs kommun är känd för kärvt subarktiskt klimat. Jag hoppas dock att samverkansklimatet här ska bli varmt!
Det sa Kriminalvårdens generaldirektör Lars Nylén, när han i går invigde nya Transporttjänsten med ett välriktad lassokast.


Generaldirektören tackade sedan alla som hjälpt till att förverkliga etableringen som gett 22 arbetstillfällen:
-Våra nya medarbetare i Arvidsjaur, Jägarbataljonen, Fortifikationsverket och sist men inte minst Arvidsjaurs kommun. Tack för er hjälp!

Lars Nylén och Mats Åhman Kriminalvården. Foto Kent Norberg
Glada på invigningsdage var; generaldirektör Lars Nylén och platschef. Mats Åhman. "Trevligt att vara i Arvidsjaur igen" sa Nylén.

Förhållande mellan militär och kriminalvården går långt tillbaka. Ända till fästningsfångtiden, som sköttes av militären:
-Här i Arvidsjaur blir kopplingen väldigt tydlig eftersom vi befinner oss i ett garnisonsområde, sa Nylén och fortsatte sitt tal:

-I mars 2007 bestämde vi oss att titta närmare på vad som skulle förläggas till Arvidsjaur. Fängelse ansågs inte så gångbart. För laglydigt här... Dessutom inte bra att kanske avskräcka biltestindustrin, om vi tog upp en massa biltjuvar till Arvidsjaur. Alternativet med transporttjänst blev lösningen. Och nu finns vi alltså här med 22 nya arbetstillfällen inom den härspecialistkompetensen. 

Lars Nylen. Foto Kent Norberg 
"Genom tiderna har det alltid funnits ett samarbete mellan militären och Kriminalvården" sa Nylén när han tittade på Jägarbataljonens historiska museum.

Härifrån ska Transporttjänsten leda planering av alla Kriminalvårdens transporter inom riket; 40 000-45 000 årligen. Plus utlandstransporter, kopplat till Migrationsverket och polisens verksamhet, med omkring 3000 resor årligen.

Lars Nylén hälsar på personalen. Foto Kent Norberg
Generaldirektör Lars Nylén hälsade på Transporttjänstens personal. Här  är det Micael Sjöberg som flyttat upp från Valbo för jobbet i Arvidsjaur.

Jerry Johansson. Foto Kent Norberg
Kommunalråd Jerry Johansson, visade ett bildspel om Arvidsjaur:
"De fyra elementens kommun".

Tony Gustafsson, Vinterenheten. Foto Kent Norberg
Försvarsmaktens Vinterenhets vinterexpert Tony Gustafsson, gav en bakgrund till den verksamhet som bedrivs i dag på detachementet.

Personal. Foto Kent Norberg
Transporttjänsten i Arvidsjaur.

Livskvadronens officerskorridor. Foto Kent Norberg
I Livsskvadronens officerskorridor trängdes under en tid Transporttjänsten, under tiden de nya lokalerna byggdes i före detta marketenteriet.

 Olov Granberg ger gåva. Foto Kent NorbergJerry Johansson kommunalråd glämnar gåva. Foto Kent Norberg 
Olov Granberg, AJB, överlämnade en vapensköld till generaldirektören.
Arvidsjaurs kommunalråd Jerry Johansson (th) överlämnade kommunens vapensköld till generaldirektören Nylén, att sätta upp på väggen i deras nya lokaler.


Mingel. Foto Kent Norberg
Rikspolisstyrelsen, gränspolis, polis från norr till söder, militär, Fortifikationsverket, kommunal personal och Kiminalvårdens personal, från olika delar av landet, minglade under invigningen i de nya kontorsutrymmena - integrerade i före detta K4:s lokaler.


Nya lokaler. Foto Kent Norberg 
Transporttjänstens nya lokaler. Verksamheten har kört skarpt sedan maj.

Anders Johansson. Foto Kent Norberg
Under vintern och våren har Transporttjänsten byggts upp, personal har rekryterats och utbildats. Anders Johansson, var under många år detsamma som "Mr Intersport": "Där kunde jag jobbet nästan till fullo. Det känns inspirerande att prova något nytt efter alla dessa år. Man blir ju inte yngre. Och jag trivs jättebra här, även om det det varit ganska svårt att lära sig allt...

Transporttjänsten är en del av de ersättningsjobb som Arvidsjaur fick i samband 2004 års försvarsbeslut, när K4 som regemente lades ner.


Lite kuriosa om Kriminalvården:
9000 anställda.
15 000 i frivården
2000/dygn i häkten
5000 i fängelse
Totalt 31 000 människor inom verksamheten.

Äldsta byggnaden Kriminalvården har i drift i dag finns i Norrköpning är från 1790. Alldeles efter franska revolutionen. Vi har allstå rötter kvar i gamla cellfängelsesystemet.Text och foto: Kent Norberg
Informatör, Arvidsjaurs kommun
070-24 24 396Skriv ut: