Världskändis på älgskit

2008-10-24 08:46

Lärcentrat och Företagarna i Arvidsjaur bjöd in till Föreläsning i Margaretasalen, Glommersträsk

Sune Häggmark. Foto Ann Engberg
Den internationella älghälsningen... Kvällens gäst och inspiratör var Sune Häggmark från Orrviken som blivit världskändis på älgar och älgskit!  Fotograf: Ann Engberg

Sunes Moose Garden är ett turistföretag som är beläget i Orrviken, strax utanför Östersund. Verksamheten startade 1997, då Sune tog hand om två övergivna älgkalvar.

Sune är utbildad socionom, har varit anställd som socialchef i Jämtlandskommunen Krokom och arbetat inom Länsarbetsnämnden:
- Somliga i grannskapet tyckte att idén med tama älgar var rena galenskapen men snart började besökare strömma till, trots att verksamheten varken var officiell eller marknadsfördes som attraktion.
Sune guidade och berättade om sina älgar, egenheter de hade och händelser i deras liv. Och så har det fortsatt. I dag kallas det för ”storytelling” efter ett begrepp lånat från USA.

Sune Häggmark. Foto Ann Engberg 
Fotograf: Ann Engberg
Föreläsningen lockade dryga femtiotalet åhörare och Sune avtackades med stora applåder.

Sommaren 1999 föddes den första kalven i hägnet, och samtidigt föddes fler idéer. Sune började göra exklusivt papper av älgspillning, något som väckte stor uppmärksamhet i omvärlden.

Älgarna äter sly och skogsavfall. Av den producerade älgspillningen handtillverkas ett exklusivt miljöpapper, 100 %.  Utöver pappret har företaget utvecklat fler unika produkter, vad sägs om älgost eller varför inte en älgtvål?

Sune Häggmark
Sune inspirerade många. Fotograf: Ann Engberg

Anne Åberg, Lärcentra. Foto Ann Engberg 081024
Anne Åberg, Lärcentra i Arvidsjaur. Fotograf: Ann Engberg

Anne Åberg, Lärcentrat hälsade deltagarna välkomna och berättade att föreläsningen är en aktivitet i det projekt som Lärcentrat i Arvidsjaur driver tillsammans med elva andra inlandskommuner i kommunförbundet Akademi Norr. Projektet syftar till att underlätta för yrkesverksammas kompetensutveckling samt att stimulera till entreprenörskap i samhället.

Anne med arbetskamrater var mycket nöjda med uppslutningen av deltagare till kvällen och vill inte utesluta att fler föreläsningar förläggs till Glommersträsk.

 


 


Skriv ut: