Arvidsjaur rustar för holländsk bataljon

2009-12-02 11:04


Storgatan Arvidsjaur. Kent Norberg.
Mellan veckorna 1-12 kommer vi förmodligen att få se holländska yrkessoldater på samhället, helgtid. Kanske är det något handeln bör tänka på när de skyltar?Varje månad träffas turismentreprenörer i Arvidsjaur för att äta frukost och diskutera aktualiteter. Decembermötet, onsdag, handlade i stora delar om att ta emot den holländska bataljonen på bästa möjliga sätt:
-Mellan 400 och 500 yrkessoldater kommer att vistas i Arvidsjaur under tolv veckor. Vardagar innebär tjänst. Men de flesta helger är lediga, sa Jan Söderberg, Norrbottens Regemente I 19.Redan nu är en förtrupp på 40 man på gång till Arvidsjaur för att rekognosera.
Materiel kommer med lastbåtar till Piteå. Och vecka 1 landar chartrade flygplan med holländska soldater, som inledningsvis genomgår en allmän vinterutbildning:
-Det är lätta förband med i huvudsak bandvagnar som transportmedel. De ligger ute i fält under veckorna. Alltså inte helt olika Jägarbataljonen, säger Söderberg.

Holländska soldater kommer för att träna i Arvidsjaur. Arkivfoto Kent Norberg.
Holländska soldater kommer vecka 1-12, för att vinterträna i Arvidsjaur.

Under mars blir det övning. Då tillkommer en helikopterenhet som stationeras i Vidsel.
Åldern på soldaterna är varierande men genrellt äldre värnpliktskullen.

Jan Söderberg poängterade vikten av nöjes- och fritidsutbud på samhället och att det övriga civila samhället också möter upp.

Turistbyrån och turismentreprenörer i Arvidsjaur har därför komponerat ett välkomstbrev översatt på holländska. Gästerna får dessutom en översatt broschyr med det matnyttigaste i kommunen. Informationen länkas ut via kommnens (engelska) hemsida.

Turismentreprenörerna jobbar på att kunna erbjuda olika aktivitetspaket på soldaternas lediga helger.

Hotell Laponia räknar med ökat tryck dessa tolv helger (v1-12):
-Vi ska se till att de kan gå ut och äta och dricka något gott, och kanske ta en svängom, sa vd Kristoffer Lundström.

Att 400-500 holländska yrkesmilitärer kommer till Arvidsjaur ska ses som en start på en stor möjlighet. För såväl kommunen som Jägarbataljonen:
-Helt klart kan det ge spinnoffeffekter. Blir konceptet bra kan det här bli återkommande. Till och med generera att andra länder kommer med sina förband, sa Söderberg.  


Skriv ut: