Biltestregionen ska bli ännu bättre på krishantering!

2009-12-10 10:32

Kurs i krishantering. Arkivfoto Kent Norberg.
Kommande onsdag genomförs en "Tvärprofessionell grundutbildning i krisstöd", i Arvidsjaur.
Arkivbild från tidigare kurstillfälle. I mitten: Ulla Burman från Sapientia utvecklingscenter.
  

Vintertestnäringen, kommunrepresentanter, politiker med flera i Arvidsjaur, Arjeplog, Sorsele och Älvsbyn ska lära sig mer om krishantering: 
-Det känns väldigt bra att en sådan här viktig utbildning finns att tillgå på plats i regionen, säger Ann Engberg, projektledare för "Kompetensförsörjning för framtiden".  


Omvärldsbilden i och utanför Europa har förändrats. Nya hotbilder påverkar både individ och samhälle. Det är något som ställer förändrade krav på större samverkan och gemensam strategi - lokalt, regionalt, nationellt och internationellt - när det gäller att förstå och möta människor i olika kritiska situationer.

Arkivbild från krishanteringsövning. Foto Kent Norberg.Arvidsjaurs flygplats. Arkivfoto Kent Norberg.Jägarbataljonen. Arkivfoto Kent Norberg.Biltest. foto Kent Norberg.
Vem vet i förväg när en krissituation uppstår? Därför är det viktigt att stå redo. I Arvidsjaur finns exempelvis verksamheter som flygplats, testnäring och militär närvaro, där en incident skulle kunna få oanade konsekvenser.

Närmare 100 personer är anmälda till kursen:
-Jättekul att så många anmält sig! Målsättningen vår utbildning är att vara ett forum och ett komplement till andra spjutspetsfunktioner, som finns utvecklade nationellt och internationellt för evidensbaserad kunskap, erfarenhetsutbyte och kunskapsspridning, säger Ulla Burman från Sapientia utvecklingscenter.

Utbildningen genomförs i samarbete med  Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri Uppsala Universitet, Kunskapscentrum för katastrofmedicin Västra Götalandsregionen, Kriskompetenscentrum och Sapientia utvecklingscenter för vård och omsorg.

Anne Engberg, projektledare för "Kompetensutveckling för framtiden".
Anne Engberg, projektledare för "Kompetensutveckling för framtiden".

Pengarna till kompetensprojektet kommer från Europeiska socialfonden och Ann Engberg ser den här utbildningen som en del i en långsiktig plan:
-Vi tar den här möjligheten att lära oss mer om krishantering. Och så länge vi har tillgång till pengarna ska vi arbeta aktivt med dessa frågor i regionen.

 


Skriv ut: