Vit ogenerad ren på tippen - vem hade tippat det?

2009-02-25 07:00


Vit ren vilar på soptippen. Foto Kent Norberg 
En ogenerad, vit, halvtam ren ansåg förra veckan att löv- och grästippen i Arvidsjaur var en bra plats för mat och vila. Att det kom fram nyfiket folk gav den fullständigt tusan i..


En vit ren hälsade förra veckan på hos personalen vid Återvinningscentralen i Arvidsjaur:
-Det är inte första gången vi har renar som strövar omkring här. Men den här renen tog det ännu längre... Den la sig ogenerat ner vid löv- och grästippen, sa Tony Ljungqvist. 


Och inte hade den bråttom därifrån. Att Tony dundrade förbi med traktorn, bara ett par meter från renen, tog den med ro.
"Vita renen" fortsatte i lugnt att tugga på lite kvistar och gräs samt kanske även en och annan potatis, som någon slängt på området.

Ren på tippen i Arvidsjaur
Rudolfs kusin?

En kund på Återvinningscentralen kunde utan problem gå alldeles intill djuret: 
-Den verkar närmast tam. Dock inte sjuk eller apatisk på något vis. Utan den verkar bara ha funnit en lämplig plats för att vila en stund, sa han. 

-Fast nog ser det lite underligt ut att den ligger just här, sa Tony och startade traktorn igen för ett nytt lass med bråte.

Renen låg kvar och tittade på. Och tuggade...

Ren på tippen i Arvidsjaur
"Här finns kvistar, löv, gräs och potatis. Här mår jag bra. Kom inte och stör!" verkade den vita renen på tippen i Arvidsjaur tänka. 

Annan ren på tippen tidigare. Foto personalen.
"Vi har ofta renar som strövar omkring här" sa Tony Ljunqvist. Foto: Personalen på Återvinningscentralen.

Efter en senare koll med personalen, på Återvinningscentralen, berättar de att "Vita renen" synts till ett flertal gånger efter fototillfället.
-Vi brukar även se en och annan örn här, berättar Erling Stenlund.

Kungsörn. Foto Kent Norberg
Arkivfoto från i fjol: Kent Norberg. Kungsörnen "Örnie" hade skadat sig ordentligt i ett ben.

I fjol fångades en skadad kungsörn som överlämnades till polisen. Det visade sig att örnen skadat sig i benet, varpå den slutligen tvingades att avlivas.

På Återvinningscentralen händer det alltid något intressant.


Skriv ut: