"Sommaren har börjat positivt.."

2009-07-02 14:07

Peter Manner. Foto Kent Norberg.
Peter Manner, Arvidsjaurs turistbyrå.


-Sommaren har börjat positivt med låg kronkurs och bra väder, säger Peter Manner, turistbyrån i Arvidsjaur.


För Norrbottens, Arvidsjaurs och Arjeplogs del märktes konjunkturnedgången redan förra sommaren: En total nedgång med omkring två och en halv procent, sett över de senaste 12 månaderna. För riket har nedgången kommit något senare - under vintern 2009. 

April har dock inneburit en kraftig ökning lokalt. Och sommaren ser som sagt lovande ut. Enligt Peter Manner är de lokala boendeanläggningarna "förhoppningsfulla".

Inlandsbanan. Foto IBAB.
Inlandsbanan lockar allt fler.

Inlandsbanan har ett mycket bra bokningsläge och satsas lite extra på i sommar:
-Vi har ett samarbetsprojekt med våra grannkommuner; Arjeplog, Jokkmokk och Gällivare, som går ut på att förstärka marknadsföringen av Inlandsbanan. Det sker bland annat genom annonsering i rikstäckande medier.

Forsränning i Piteälven i sommar. Foto Tina Åhman.
Forsränning i Piteälven i sommar. Foto Tina Åhman.

Men redan nu upplever turistbyrån ett uppsving med turister via "järnvägen":
-Flera av våra besökare från exempelvis; Afrika, Kina, USA, Belgien, Tjeckien, de tyskspråkiga länderna och Latineuropa - kommer sista biten via tåg upp till våra trakter.
Dessutom är medelåldern lite lägre än tidigare år. Förutom tåg reser folk gärna med bil.

Lappstaden i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.
Lappstaden i Arvdsjaur. Foto Kent Norberg.

Intresset för den samiska kulturen är stort. Samevistet Båtsouj samt guidning i världens största bevarade lappstad, i Arvidsjaur, lockar många besökare:
-Discovery channel har varit i Båtsouj och filmat inslag som visats upprepade gånger på tv. Självklart bidrar det till nya besök hos våra entreprenörer, säger Peter.

En annan aktivitet som lockar turister är forsränning, i den naturliga och outbyggda Piteälven, beläget några mil nordväst om Arvidsjaur.


 
 


Skriv ut: