Företagsbesök i Arvidsjaurs kommun nr 11: LTI - Lundbergs Trä AB

2009-07-01 07:30

 

 "Det finns en framtid för trävarubranschen i inlandet"Två generationer Lundberg: vice vd Linda och pappa Christer Lundberg, styrelseordförande. Foto Kent Norberg.
Två generationer Lundberg: Styrelseordförande och vice vd Linda och pappa Christer Lundberg, VD och försäljning på Lundbergs Trä AB.


Lundbergs Trä AB firar 70-årsjubileum hösten 2009!
-Det finns en framtid för trävarubranschen i inlandet, om det sköts på rätt sätt, säger Christer Lundberg, nuvarande VD i företaget.


Sedan en tid har han börjat överlämna vd-skapet till dottern Linda. Hon har som mål att öka vidareförädlingen och omsättningen med sju procent till 2010:
-Det kan bli svårt i och med världsläget. Men jag ser på framtiden med tillförsikt. Just nu ser det ut som att efterfrågan på sågade- och hyvlade trävaror ökar i världen, säger Linda.

Lundbergs Trä AB tillverkar och säljer FSC-certifierat hyvlade/sågade furu- och gran. Samt ändåmålssorterade trävaror:
-Procentuellt sett, till sågad volym, är vi faktiskt landets största leverantörer på FSC-certifierat, säger Linda.

Linda Lundberg och pappa Christer. Foto Kent Norberg.
Linda Lundberg och pappa Christer.

Produktionen ligger på 32.500 kubikmeter sågad vara fördelat på 70 procent furu och 30 procent gran. Ungefär 80 procent går på export. Största marknad är Storbritannien, följt i storleksordning av; Nordafrika, Tyskland, Grekland och Sverige.

Intressant kan vara att Lundbergs Trä AB fyller 650 långtradare med sågat virke, 250 långtradare med flis och 1300 långtradare med timmer - varje år! 
-Det blir en hel del landsvägstransporter.. En nystart av Tvärbanan skulle bespara mycket trafik genom Arvidsjaur, säger Christer.
Största timmerleverantör till LTI är Svea Skog.

Ekonomin för Lundbergs Trä är solid även om 2008 var ett "tufft år med, enligt Christer, "dyrt timmer":
-I dag har vi korta råvaruavtal. Men vi gör ändå vad vi kan för att utveckla verksamheten. Sköts det på rätt sätt ska det nog gå vägen även för nästa generation, säger Christer.

LTI:s vice vd, Linda Lundberg. Foto Kent Norberg.
LTI:s vice vd, Linda Lundberg.

Dottern Linda, tillika vice vd, säger avslutningsvis att de saknar ett naturligt forum, där man kan träffa andra företagare:
-Det skulle verkligen vara berikande att dryfta erfarenheter med varandra.   
  

Historik:
Det var alltså 1939 som Lundbergs Trä AB startades, då i byn Akkavare. 1967 flyttades sågen till nuvarande plats. 1984 såldes Lundbergs Hus och Pluss Hus och fem år senare såldes även Lundbergs Trä AB. Ny ägare blev AKILA-koncernen. 2002 köpte Christer Lundberg tillbaka företaget. Sedan 2007 är Linda och Elin Lundberg delägare tillsammans med Christer. Mellan 1979 och 1980, då företaget även hade hustillverkning, hade företaget hela 150 anställda!

Fakta om LTI:
Startade 1939. Företaget har idag 26 anställa. Medelåldern är 47 år.
91 procent är män. Företaget har åtta olika spånkvaliteter.
  

Läs tidigare företagsartiklar från juni -09:

Kakelugnar & Bygg samt Pettersson skor

Lundgrens Färg & Måleri samt Hellgrens Ur Optik Guld Synsam

A-färg & Tapet

Dannes kyl & Ljud

Fjällbonäs Trävaru

Ute-Trä AB 

MDH Bygg 

Pluss Hus 


Skriv ut: