Ringelskolan träffade elever i Norge

2009-06-11 07:25


Ringelskoleelever på besök i Norge. Foto Per lundgren.
Ringelskoleelever på besök i Norge. Foto Per lundgren.

Den gångna veckan var två klasser från Ringelskolan och hälsade på sina brevvänner i Fauske, Norge:
-Den långa och stundtals hisnande bussresan och vistelsen i Fauske blev ett innehållsrikt och roligt dygn, säger läraren Per Lundgren.Givetvis blev det mycket prat, lekar och även spontana landskamper på bollplanen. På onsdagskvällen bjöd de norska eleverna med föräldrar alla svenskar på grillat nere vid bygdetunet, ett fridluftsmuseum precis vid fjorden. Alla elever och lärare fick också göra en uppskattad tur på fjorden i inhyrda ribbåtar. Båtarna är extremt snabba men sjösäkra. Den snabbare av de två båtarna hade en maxhastighet på 50 knop. Senare på kvällen åkte alla elever upp till Finneid skole där eleverna hann leka och umgås ytterligare någon timme innan det var dags att krypa till sängs. Morgonen efter fanns en tur upp på Finneidsfjellet med på programmet.

Ringelskoleelever på besök i Norge. Foto Per lundgren.
 

Besöket kunde genomföras eftersom skolorna Arvidsjaurs kommun och deltar i ett EU-projekt - tillsammans med Arjeplogs kommun och Fauske komune. Projektet heter Gränslöst entreprenörskap och är ett EU projekt, genom regionala utvecklingsfonden.

Tidigare under våren har elever från skolan i Moskosel och Fridhemsskolan besökt Norge vid olika tillfällen:
-Enligt de nationella styrdokumenten ska eleverna få kunskaper om språken i våra nordiska grannländer. Och det kan ju inte finnas något bättre sätt att få kunskaper om det norska språket, än att brevväxla och sedan få träffa sina brevvänner och prata, säger läraren Per Lundgren.

Ringelskoleelever på besök i Norge. Foto Per lundgren.

Eleverna har förutom sitt brevskrivande gjort studiebesök på arbetsplatser och sevärdheter och därigenom fått lära sig en hel del nytt om vad som finns i vår kommun.
Massor med fotografier har tagits och en presentation av vad som Arvidsjaur har att erbjuda har påbörjats. Slutprodukten ska sedan skickas till Finneid skole.
-Eleverna, i blandade grupper med barn från årskurs 3 och klass 4B, har besökt bland annat flygplatsen, Hotell Laponia, kyrkan och Nymånen (draghundsföretaget i Auktsjaur) säger Bengt-Peder Björn, projektledare i Arvidsjaur.

Ringelskoleelever på besök i Norge. Foto Per lundgren.
Ringelskoleelever på besök i Norge. Foto Per Lundgren.
 


Skriv ut: