Kommundelegation besökte Malta

2009-05-15 11:14

 
Malta
 Kommunen Mtarfa, belägen på en klippa mitt på ön Malta.

En delegation från kommunen Mtarfa, belägen mitt på ön Malta, var på besök i Arvidsjaur i februari. Anledningen var naturligtvis vinsten för allas vår Kevin Borg i Idoltävlingen.


I Arvidsjaur fick man en inblick i hur en svensk kommun fungerade, hur organisationen för ungdomsutbyte var uppbyggd och vilka produkter besöksnäringen kunde erbjuda.

I början av maj var det dags för en svarsvisit. Kommunfullmäktiges ordförande Rune Granström, kommunalrådet Jerry Johansson, näringslivschef Kenneth Eklund, turistansvarig Peter Manner samt Michael Åhman, Ideum, klev förväntansfulla på planet söderut. SAS flyger sedan ett par veckor med direktmaskiner från Stockholm till Malta, dessutom har Ryanair en direktlinje från Skavsta flygplats.

 

Malta är en ö mitt i Medelhavet söder om Sicilien och med Libyen som närmsta granne söderut. Malta är jämfört med Sverige ett mycket tättbebyggt land  (1.298 invånare/km2) och har 410.000 invånare. Ytan är 316 km2. Man har en mycket rik historia och tar årligen emot bortåt 3 miljoner turister. Religionen på på Malta är katolicismen, och landet är medlem av EU sedan fem år. För ett år sedan gick man över till Euro som valuta.


Malta 
Utsikt från Mtarfa mot grannkommunen Rabat med den historiska staden Mdina

Vår delegation blev hjärtligt mottagen på kommunkontoret, där den svenska flaggan var hissad tillsammans med Mtarfas. Kommunen är liten (drygt 2000 invånare), relativt nybildad (år 2000) och med mycket framåtanda. Mtarfa var tidigare huvudbas för den engelska garnisionen på Malta, med omfattande komplex av byggnader av olika slag som nu förvandlats till bostäder, skolor och andra offentliga instutitioner.

Mtarfas borgmästare Anton Mifsud. 
Borgmästare Anton Mifsud
.

Text och foto: Peter Manner


Skriv ut: