Patrik prisad vid Cannes filmfestival!

2009-05-25 09:39

Patrik Eklund, Cannes maj 2009. Foto Katja Härkönen.
Prisade filmregissören Patrik Eklund, 30, från Arvidsjaur, här förevigad i Cannes i helgen. Nu utnämns Patrik som "...en av de mest lovande filmregissörerna i Sverige." i olika medier. Foto Katja Härkönen.


Patrik Eklund vann kritikerveckans pris på Cannes filmfestival för sin kortfilm ”Slitage”. Den överraskade regissören från Arvidsjaur tog i fredags emot priset:
-Helt otroligt kul! säger han på mobiltelefon från Stockholm, måndag morgon. 

 

Efter succéerna med kortfilmerna ”Situation Frank” och ”Istället för Abrakadabra” kom alltså framgången nu med Patriks film ”Slitage”:
-Bara att ta sig till kritikernas bästa sju filmer i Cannes, bland världens tusentals andra kortfilmer, var prestigefyllt. Att sedan gå och vinna.. Ja, det är stort! säger Patrik som hunnit hem till Sverige.

Han och sambon, Helena Hansson, har nyligen flyttat från Umeå ner till Zinkensdamm, Stockholm:
-Det är fortfarande rörigt med alla flyttgrejer. Höll knappt på att hitta passet när jag skulle resa till Cannes, skrattar Patrik som närmast kommer att jobba med att "spåna" på ett långfilmsmanus till "Bob Film", Stockholm.
Patrik Eklund från Arvidsjaur vann pris i Cannes!

Patrik berättar att han fyllt 30 år, och att han under tidens gång samlat på sig "rätt så många idéer":
-Kanske något som kan leda till ett långfilmsmanus. Men jag tar små steg. Jag skriver lite och är i början på manusarbetet nu. Jag vill inte stressa. Och samtidigt jobbar jag också med idéer till ett par nya kortfilmer...

Vilken genre tror du att det blir i så fall?
- Jag lär väl fortsätta att hålla mig i gränslandet mellan drama och komedi.

Hemma i Arvidsjaur hör vi ju talas om dina framgångar. Men de flesta har nog inte sett någon av dina filmer. Hur ska vi fixa det?
-Jag var hem i julas och visade film för gymnasieeleverna på Sandbacka. Men tyvärr har knapp någon dvd själv, med mina filmer. Utan de ligger ju på 35 millimeters rulle, vilket blir lite bökigt att dra med sig.. Däremot är det på gång med att överföra dem till dvd. Och då vore det kul att visa dem för er alla, säger Patrik som har mamma, pappa och bror i Arvidsjaur.

Du har inga planer på att flytta hem till Arvidsjaur?
-Inte nu. Men man vet aldrig i framtiden.

Lycka till med filmandet!
-Tack! 


Fakta:

Det engelska namnet på "Slitage" är ”Seeds of the Fall”. Den vann i sektionen ”Internationella kritikerveckan” i Cannes 13-24 maj.
Patrik Eklund visade sin kortfilm "Situation Frank" i Cannes för två år sedan, men var då utom tävlan. Hans film "I stället för abrakadabra" visades vid årets Sundance-festival och var också nomineras till en Guldbagge. 

Bild ur Patriks senaste film "Slitage" som nyss vunnit kritikerveckans filmpris i Cannes.
Patriks film ”Slitage” med det engelska namnet ”Seeds of the Fall” tävlade i sektionen ”Internationella kritikerveckan” i Cannes 13-24 maj.

 

”Slitage” är en 18 minuters dramakomedi om hur allt ställs på sin spets i det passionslösa förhållandet - mellan Rolf och Eva. En oväntad händelse rör om i det medelåldriga parets liv.
Rolf och Eva spelas av Jacob Nordenson och Anki Larsson. I de övriga rollerna återfinns Camilla Larsson, Daniel Rudstedt och Svante Grundberg. Filmen spelades in i Luleå, november 2008 och Mathias Fjellström på produktionsbolaget Direktörn & Fabrikörn är filmens producent. ”Slitage” är en samproduktion med Filmpool Nord, Sveriges Television, Film i Västerbotten och är producerad med stöd från Svenska Filminstitutet.

 


Skriv ut: