Presidentbesök i Lauker

2009-05-07 20:05


Evert Ljusberg anländer till Lauker byastuga.
Evert Ljusberg anländer till Lauker byastuga.

 

Vad gör man en regnig onsdagskväll i början av maj?
Över 80 personer hade sökt sig till Lauker Lövvikens byastuga i Arvidsjaur för att lyssna till trubaduren och historieberättaren Ewert Ljusberg.


Han hade kvällen till ära en nätt bilresa på ca 115 mil i benen. Från Kinnekulle, Västergötland med mellanlandning i hembygden Hede, Härjedalen innan resan till Lauker fortsatte. Sverige är extra långt den här tiden på året. En resa från vitsippor och blåsippor till snöglopp. Två vårvisor av Nils Ferlin fick inleda kvällen.


Evert spelar i Lauker byastuga.

Presidenten av Republiken Jamtland med bl a budordet ”Du skall inte döma andra för att de heller inte begriper bättre” bjöd sedan på många glada skratt. Det mycket uppskattade tv-programmet Har du hört den förut? (1983-1996 med Margareta Kjellberg) kom åter i mångas minne.

 


Ewert berättade att det var hans mamma som inspirerat honom till att börja sjunga. Hon sjöng mycket bl a under sitt arbete på gården och när hon tvättade. Numera har alla musiken inspelad och inpluggad i öronen. Då fick man vara sin egen iPod! 


En oförglömlig blues bjöds publiken på. En blues som dök upp i hans huvud på väg hem efter en lång fisketur. Vandring hemåt med månen ovan bergen och inget instrument till handa. Man blir sitt eget munspel! Bruvôllbrynne Blues, en härjedalsblues som till och med framförts på anrika Apollo Theatre i New York för ett par år sedan.

Ett spontant uppträdande efter att ha blivit uppkallad på scenen. Publiken fick stora ögon och konferencieren frågade förvånat ”Who are you?” svaret kom snabbt från publiken ”He’s the President!” – det satt tre värmlänningar i publiken.


”Gånglåt från Knutby” är en andlig visa (hans första och enda) om att skylla sina gärningar på Jesus. Följdes av en monolog med talande kroppsspråk om bl a tro och skuld.


Under fika pausen passade många på att köpa cd-skivor och böcker av Ewert.  Sedan varvades härliga vitsar och berättelser med visor innan alla kunde åka hemåt med ett leende på läpparna. Tack Ewert och grattis på födelsedagen (7/5 1945)!


Marita Hägglund, Lauker


Ps! Ewert bjöds på tårtbit och födelsedagskort i övernattningslägenheten som en liten överraskning på sin födelsedag!


Skriv ut: