Kreativa ungdomar i Arvidsjaur ställer ut alster på Brittgården

2009-03-27 14:45


Firande av Now rooz 2007. Foto Halmat Mohammed.
Firandet av Now rooz 2007, det iranska, afganistanska och irakiska nyåret som i år inträffade förra lördagen den 21/2. Bilden är från staden Dyarbakr i Kurdistan. Foto Halmat Mohammed.Varje år sedan 2004 har ungdomar i Arvidsjaur möjlighet att under två veckor visa alster på Brittgården. Kreationerna har under årens lopp varit många. I år visas dikter, målningar, halsband, fotografier, tröjor, glaskonst, blyertsteckningar... Gjorda av 20 skapande ungdomar - från 13 år och uppåt. Halmat Mohammed, 17 år, från Irak är en av utställarna. Han har under tre års tid tagit många fotografier från Kurdistan och från Sverige. Han har bott i Arvidsjaur i ett år och talar redan mycket bra svenska. Halmat har tagit över 6000 fotografier, varav några finns att beskåda på utställningen Unga Skapare 2009.

Halmat Mohammed.  
Halmat håller i ett fotografi som visar försäljning av vatten. Under sommaren när det kan vara upp till 48 grader varmt i Kurdistan, kan man köpa is av speciella vattenförsäljare. Foto Lena Lindgren.

Halmat visar ett axplock av sina bilder på Brittgården i Arvidsjaur.
Halmat visar ett axplock av sina bilder på Brittgården i Arvidsjaur.
 
 

Kajsa Holmberg
har deltagit i Unga Skapare tre gånger tidigare. Kajsa är från Abborrträsk och är född 1989. Gymnasietiden tillbringade hon i Skellefteå  där hon gick hantverksprogrammet  Mode och Design. Hon har alltid så länge hon minns tyck om att skapa. 
 

Kajsas skalbagge.
Kajsa ska försöka komma in på utbildningen för modedesigner i Borås. Unga skapare har fått äran att få ta del av hennes arbetsprover som nu hänger på väggarna på Brittgården. Originalen är snart på väg till Borås och det är kopior som visas på Brittgården.Kajsa Holmberg. Foto Lena Lindgren. 
Kopparklänningen. Kajsa har sytt eller kanske man ska säga tillverkat spännande klänning gjord av koppar. För denna klänning tilldelades hon av skolan ett stipendium för ”Bästa innovativa idé. Överdelen är av koppar en med speciell knappanordning på baksidan. Nedre delen är sydd av tyg. Till klänningen hör ett stort brosch i form av en skapbagge.

/ Lena Lindgren 

Utställningen pågår till och med torsdag 3 april.

Deltagare i "Unga skapare" är i år:
Kajsa Holmberg, Pauline Viksten, Ylva Lundgren, Mikaela Larsson, Mimmi Björn, Helmat Mohammed, Elina Tärnström, Anton Riström, julia Larsson, Frida Larsson, Hanna Lundwvist, Julia Enberg, Veronica Lindqvist, Jessica Rickardsson, Ronja Ask, Frida Vallström, Erika Renberg, Elina Lundberg, Nea Lundmark och Bea Sundberg.

 


Skriv ut: