Blivande politiker? Elever lär sig om kommun och politiska processer:

2009-09-17 13:28


Elever lär sig politik och debatt. Foto Kent Norberg.
Elever lär sig politikens processer och hur man debatterar i fullmäktige.

-Det är både roligt och lärorikt att lära sig om den demokratiska processen, säger Erika Renberg och Elina Lundberg, årskurs 8 Fridhemsskolan.


Av tradition finns ämnet "Kommunen" på årskurs 8:s skolschema. Eleverna blir guidade i kommunhusets korridorer, träffar tjänstemän och politiska makthavare. Läraren Stina Johansson säger att de jobbar mycket med "Direkt demokrati":
-Vi lär eleverna exempelvis vad votering och acklamation betyder...

Anton kom med förslaget om en multiarena i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.
Anton kom med förslaget om en multiarena i Arvidsjaur

 I undervisningen ingår även praktiska moment:
-I dag debatterar eleverna ett fingerat förslag om en multiarena för 100 miljoner kronor, i Arvidsjaur. Jag har delat upp eleverna, eller låt oss säga de politiska ledamöterna, i två läger. De ska argumentera för och emot förslaget, berättar läraren Stina Lundberg.

Nils argumenterade flitigt emot förslaget... Foto Kent Norberg.
Nils argumenterade flitigt emot förslaget...

Många åsikter dryftades under den halvtimme som "ledamöterna" debatterade i fullmäktigesalen på torsdagseftermiddagen. Mimmi ansåg att Arvidsjaur skulle bli ett "Bättre ställe att besöka och även ge ungdomarna en ny fin mötesplats".
Replik lät inte vänta på sig... Alexis var på hugget när han tog till orda:
-Varför lägga alla pengar på en multiarena när vi får strida om pennor och sudd i skolan. Nej, se istället till att rusta upp de anläggningar vi redan har i kommunen!

Mimmi i talarstolen. Foto Kent Norberg.
"Det här scenariot vill vi se i Arvidsjaur" sa Mimmi från och höll upp en löpsedel där Arvidsjaursborna jublar över Zlatans mål på multiarenan.


Nils, som hade en specialuppgift av läraren Stina, att smickra föregående talare, ställde sig upp i talarstolen:
-Jag tycker du har fina kläder och håller  fullt och fasta med dig.. Det här lär bli för dyrt. Absolut dyrare än tänkt. Dessutom kommer uppvärmningen att förstöra vår välkänt fina miljö.

Anton ville inte behöva försöka somna in till smattrande motorsurr från en tänkt arena:
-Tänk er vilket oljud!

Han fick dock mothugg av en annan ledamot som försökte visionera om vad arenan skulle kunna betyda även internationellt. Med OS- och VM-tävlingar: 
-Vad skulle du säga om du stötte på självaste Ronaldo på Dollarstore!?

Avslutningsvis fick respektive blocks partiledare var sin slutplädering.

Erika Renberg och Elina Lundberg tyckte båda att det varit både roligt och lärorikt med "kommunen" på schemat. Foto Kent Norberg.
Erika Renberg och Elina Lundberg tyckte båda att det varit både roligt och lärorikt med "kommunen" på schemat. "Men vi har en hel del att lära oss. Exempelvis att titta på ledamöterna när man debatterar för sin sak."

Läraren Stina Luindberg visar tidigare kommunalråd i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.
Läraren Stina Johansson visar tidigare kommunalråd i Arvidsjaur.

Fotnot:

Acklamation: Enhälligt bifall till ett förslag
Votering: Omröstning, där fullmäktiges presidium räknar rösterna.
Presidium: Ansvarar för driften av fullmäktige och leder opartiskt fullmäktiges sammanträden. Består av fullmäktiges talman som är ordförande vid fullmäktiges sammanträden och fullmäktiges vice talman som för protokoll. Fullmäktiges presidium väljs av fullmäktige.  

   


Skriv ut: