Läsarbilder: Norrsken över Arvidsjaur

2011-04-27 14:56


Läsarbild på norrsken neer över Arvidsjaurs samhället. Vy från Lillberget. Foto Göran Granström.
Norrsken över Arvidsjaurs samhälle, sett från utsiktsplatsen Lillberget. Foto Göran Granström.


Här kommer några norrskensbilder insända av förra tidningsreportern Göran Granström.

Göran har alltid gillat att fotografera. Såväl i yrkesmässigt som privat. Även nu när han jobbar inom järnvägsbranschen åker kameran fram då och då...
-Jo, när det uppträder ett sådant fantastiskt norrsken, som det gjorde förra månaden, gick det ju inte att låta bli att åka ut med kameran i högsta hugg, skriver Göran.


Flera bilder på norrsken av Göran:

Norrsken
Det gröna norrskenet avspeglar sig i snön.

Norrsken kallas det vackra olikfärgade ljus som man ibland kan se röra sig över himlen i de norra delarna av världen. Ett likadant ljus finns över de södra delarna av jorden, det kallas sydsken. Tillsammans kallas norrsken och sydsken för polarsken.

Det latinska namnet på norrsken, Aurora Borealis, började användas i början av 1600-talet. Aurora var morgonrodnandens gudinna i den antika romerska mytologin och Borealis betyder nordlig. En översättning av namnet blir alltså nordlig morgonrodnad eller nordligt gryningsljus. Även sydskenet har ett latinskt namn, Aurora Australis, sydlig morgonrodnad. Även det samiska namnet för norrsken, guovsahas, är besläktat med gryningsljus.

Utsiktstornet på Lillberget. Foto Göran Granström.
Utsiktstornet på Lillberget.


Dramatiskt norrsken far fram som grön eld över himlen..

Varför blir det norrsken?
Jorden omges av ett tunt gashölje, atmosfären, och i rymden där utanför rör sig snabba laddade partiklar, plasma. Norrsken uppkommer när en del av dessa partiklar kommer in i jordens atmosfär och krockar med atomer och molekyler som finns där. När partiklarna krockar bildas ett ljus och det är detta ljus som kallas norrsken.

(Källa Popular Science)

 


Skriv ut: