Per studerar till hotellchef i Australien

2011-01-19 15:51


Per Granström i mitten av bilden.
Per Granström studerar Hotell Management i Australien. (Per i mitten av bilden.)

Per Granström från Arvidsjaur har flyttat till Australien för att studera Hotell Management:
-Efter mer än 10 år inom serviceyrket, varav de senaste sex åren inom hotell och restaurang, kände jag att det var dags att anta nya utmaningar och vidga mina vyer, säger Per.

Per berättar att han ville ut och se världen samt börja vandringen mot sitt livs mål: Att bli framgångsrik, tjäna pengar och vara lycklig:
-Lycklig har jag i princip vart hela mitt liv, tack vare min familj och mina underbara vänner. Men jag kände att det var dags att lufta vingarna nu och kämpa för de två andra målen i mitt liv..

Under början av 2010 undersökte Per olika skolor för att studera "Hotel Management". Valet föll på en skola i Sidney, Australien. Svaret att han blivit antagen kom i april 2010 och i september var det dags att packa väskorna och bege sig "Down under" för sitt livs äventyr.

Per Granström.
Per Granström på skolan Bachelor of Business, Australien.

-Känner att jag verkligen kan gå långt i denna bransch. Jag vet att allt handlar om motivering och hårt arbete. Och eftersom jag älskar att jobba och förgylla människors dag med service på högsta nivå, har jag kommit en bra bit på vägen. 

Per om att flytta till andra sidan Jorden:
-Kan lova att jag var nervös. Från ett litet samhälle till miljonstaden Sydney. Bor dock 1,5 timmar från centrala Sydney, uppe i bergen, så det blev inte någon väldig kulturkrock, förutom värmen förstås! -30 hemma och +37 i skuggan här..".

Efter fem dagars inskolning var det gasen i botten som gällde. Mellan 10 och 15 timmars skola varje dag, fem-sex dagar i veckan samt uppsatser, presentationer, praktiska och skriftliga prov, grupparbeten med mera...

Betygsutdelning.
Betygsutdelning efter första terminen. Per tilldelades diplom för "Mest professionella eleven".

-Trodde knappt att jag skulle överleva. Hade en period när jag snittade tre timmar sömn per natt. Är riktigt glad att jag är van att slita hårt från alla år i branschen där hemma. Men allt plugg efter skoltid, oj oj oj! Det var ju ändå mer än fem år sedan jag pluggade...

Per berättat att studierna gick bra ändå. Fina betyg från serveringslärare, kocklärare, teorilärare och rektorn trillade in ett efter ett:
-Så jag antar att allt slit lönar sig i slutändan.

Mat
räkorTillagning av sjurätters middag.
"Tillagning av sjurätters middag till politiker".

Skolan fungerar som ett riktigt hotell. Eleverna lagar maten, i de tre olika restaurangerna, och serverar. De städar även rummen (där alla eleverna bor) och jobbar i receptionen:
-Vi ska gå igenom alla områden för att få en förståelse om vad det handlar om. För att i slutänden kunna bli så bra hotellchef som möjligt.

Hur är det att bo på skolan?
-Jag älskar verkligen skolan med elever från hela världen. Även lärarna. Vi har blivit som en stor famlij i och med att vi umgås 24 timmar per dygn. Lite som Arvidsjaur, där alla känner alla. Trots att det är mycket studier och jobb försökar vi alla hålla humöret uppe och ha trevligt tillsammans.

Skolan.
Eleverna utan förskolbyggnaden. 

Hur ser du på chanserna att få ett toppjobb som hotellchef?
-väldigt goda, så länge jag pluggar hårt och kan ta examen med bra betyg.

Anser du att ungdomar borde ge sig ut och testa sina vingar efter skolan?
-Det tycker jag! Jobba hårt, spara pengar och bege er ut i världen. Ni kommer att lära er massor om er själva och träffa många underbara människor. Ni kommer även att uppskatta Sverige betydligt mer. Det finns fortfarande mycket outforskat runt om i världen, passa på innan ni blir för gamla.
-Lev livet, allt ordnar sig!

 
"Grabbarna i skoluniformen". (Per i mitten.)

Längtar du hem ?
-Visst saknar jag mina vänner, föräldrar, syskon och släkt. Helt klart. Men nu ska jag satsa på det här och även försöka se lite mer av världen. Vägen hem finns ju alltid. Dessutom nyttjar jag Facebook, Skype och sms för att hålla kontakten. 

Vill du bo i Arvidsjaur i framtiden?
-Det skulle inte vara helt fel att slå sig till ro där med tiden, och njuta av allt det goda som Arvidsjaur har att erbjuda.

Fakta:
Bluemountains International Hotel Management School, Leura, Aurstralien. Utbildningen heter: Bachelor of Business (International Hotel and Resort Management).
 

Publicerat av: Kent Norberg
Senast ändrat: 2011-01-19


Skriv ut: