Het fiskepremiär i Slagnäs!

2011-06-13 12:53


Varm och vacker fiskepremiär. Foto Jörgen Stenberg.
+30 grader i luften. Slagnäsforsen natten mot lördag 12 juni. Den varmaste fiskepremiären i mannaminne? Foto Jörgen Stenberg.

Det var en fantastisk vacker kväll nere vid forsen när fisket i Slanäsforsen släpptes, natten mot lördag:
-Det var lika många åskådare på broarna som fiskare nere vid älven, säger fiskeentusiasten Jörgen Stenberg och berättar mer nedan...Det flämtades och stånkades en hel del i Slagnäs på fredagskvällen. Att begå fiskepremiär i Slagnäsforsen i närmast tropisk värme tillhör inte vanligheterna.

Men det var inte några egentliga klagomål, utan de flesta var eniga om att det var trevligare att svettas än att frysa.

Fisket gick trots värmen riktigt bra, och ett par ansenliga fångster noterades. Innan själva fisket startade hölls den sedvanliga fiskevakan på Slagnäsforsens Camping med tävlingar och underhållning av olika slag.

Marcus Anelund. Foto Jörgen Stenberg.
Marcus Alnelind ficke en grann öring på 4,3 kilo!

Fösta fisk på land noterades av Robert Lundström, Arjeplog, som vann den inledande fisketävlingen i dammen på campingen med en regnbåge på runt kilot. 

Tio presumtiva vinnare deltog och alla fiskade med björkspö, toppknutet och räka som agn. Alltså samma förutsättningar för alla.

Fisket gick bra, och en hel del öring och harr fångades under natten. Fiskereglerna är stenhårda, och bara en fenklippt öring är tillåten att avlivas per fiskare och dygn. Alla vilda öringar (med intakt fettfena) ska sättas ut - även om de väger fem kilo.

Lena Westerlund, vann damklassen (som engentligen inte fanns..).
Bild: Lena Westerlund, vann damklassen (som engentligen inte fanns..). 

-Detta för att värna om vår fina öring. Folk uppskattar detta och respekterar bestämmelsen, säger Sölve Stenberg, kassör i Slagnäs Samfällighetsförening.

Största registrerade öring under premiären togs av Marcus Anelund och vägde 4,2 kilo. Fisken återutsattes naturligtvis efter vägning och fotografering. Ett flertal öringar på mellan ett och tre kilo togs också, och de allra flesta sattes tillbaka till glädje för kommande besökande fiskare i forsen.

Anderas Marklund med en storharr som vägde 1,6 kilo.
Anderas Marklund med en storharr på 1,6 kilo!

Kvällens gladaste var nog i alla fall Andreas Marklund 12 år från Slagnäs som satte personrekord på harr med 1,6 kilo. Ett rekord som kan dröja många år innan han slår. Med en harren kommer han säkert att placera sig högt i alla fiskeligor i sommar.

Slutligen kan nämnas att Samfällighetsföreningen satsar stort på att göra den steniga och svårframkomliga Slagnäsforsen mera besöksvänlig. Föreningen har ansökt om medel från länsstyrelsen för att göra spångning runt hela forsen, samt att renovera det gamla fiskehuset i forsen och göra detta till en turistattraktion. Hela projektet är budgeterat till drygt 800 000 kronor, varav föreningen står för hälften.

Henrik och Marie Renström tacklar upp inför tävlingen. Foto Jörgen Stenberg.
Bild: Henrik och Marie Renström tacklar upp inför tävlingen

Castingtävling, utlottning av fiske weekend (i Kjelling Fjordfiskecamp i Norge) och ”örings-bärning” avgjordes också under kvällen... Allt medan Hans Karlsson spelade dragspel, Ulrika Stenberg och Lotta Fjellström sjöng och ledde allsång.

"Örings-bärning" var en ny gren, där man bar en öring i en behållare på ryggen, gick ner till forsen , satte ut fisken och gick tillbaka på en idealtid som Tobias på campingen hade bestämt. Segrare blev Olle Stenberg 11 år, som gjorde promenaden på drygt åtta minuter.

Text och foto: Jörgen Stenberg. 

 Slagnäs fishing.


Skriv ut: