Företagsbesök: Hertz bokningscentral i Arvidsjaur

2011-06-07 06:00


Inga-Lill Gustafsson, verksamhetschef för Hertz i Arvidsjaur.


Sedan 1993 finns Hertz Sveriges servicecenter i Arvidsjaur. 33 årsanställda jobbar med främst bokning och kundtjänstrelaterade frågor. Årligen hanteras över 300000 samtal och 200000 mejl:
-Det har varit en fascinerande utveckling! säger Inga-Lill Gustafsson


De senaste åren har Hertz Sverige öppnat i snitt ett nytt uthyrningskontor i månaden. I dagsläget finns 211 kontor på drygt 125 orter runt om i landet.


Det var John Hertz som grundade bilbokningsföretaget i USA. Sedan har det spridit sig och blivit Franchisetagare runt om i världen.

I Arvidsjaur har verksamheten utökats, från år till år, för att i dag innefatta avdelningarna: Bokning, P-böter (10000 i fjol!), Kundtjänst, Försäkringshyror, Växel, Guldservice (kundklubb för de mest trogna i Sverige):
-Man kan säga att vi är en del av huvudkontoret i Stockholm, säger Inga-Lill.


Trivs. Nina Södermark, Guldklubben och Lena Hellsten, Prisavdelningen, har varit med ända från starten 1993, när Hertz etablerade sig i Arvidsjaur. "Vi är som några andra inventarier här" skrattar de

Här finns även en del av Hertz "Pricing" (fritt översatt till svenska: Prisavdelning). Det är Lena Hellsten som ser över den aktuella prisbilden.
Största delen av alla anställda vid kontoret i Arvidsjaur jobbar normala kontorstider. Men det finns även en grupp om fem personer, som har beredskap dygnet runt.

Hertz Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.
Trångbodda. Del av Hertz kontor i Arvidsjaur.  

Genom åren har arbetsbelastningen ökat men Inga-Lill säger att de försöker ha en "bra personalpolicy":
-Det är då ingen som klagar. Däremot börjar vi snart ha använt all möjlig yta till att utvidga vår verksamhet. Så trångboddhet är väl egentligen vårt största problem för närvarande, i och med att jag tror vi kommer att växa ytterligare..


Tillväxtenheten, med näringslivschef Kenneth Eklund i spetsen, avlade ett företagsbesök hos Hertz nyligen

Hur ser könsfördelningen i Arvidsjaurskontoret ut?
-Vi är 60 procent tjejer och 40 procent killar. Flera av de som började här för 18 år sedan är fortfarande kvar. Det är roligt!


Prisat Hertzkontor i Arvidsjaur! Ulrika Bäcklund, (har också varit med från starten) visar här upp en av de utmärkelser som kontoret i Arvidsjaur vunnit genom åren. Nedan ett urval från prisskåpet:
"Bästa service inom företaget 2006", "Årets station 2001" (av då totalt 150 stationer), "SM i telefoni 2006" (i tävling mot alla andra liknande företag i Sverige). 2006 nominerades kontoret även till e-postpriset.


Miljö- och säkerhetskraven kommer allt mer i fokus för Hertz. Förutom personbilar erbjudes även transportfordon så som skåpbilar, minibussar och släpvagnar. Vagnsparken inefattar 10.000 bilar.
I mitten av 1990-talet var Hertz först med att erbjuda elbilar och sedan dess har biogas-och etanolbilar tillkommit hyrbilsflottan. Hertz mest populära hyrbil i dagsläget är bränslesnåla Volvo V50 E-drive.


Ida Persson trivs bra med sitt jobb som reservationsagent.
 

Har biluthyrningen förändrats på senare år?
-Tiden är så knapp för våra kunder att de nu för tiden vill ha bilarna levererade. Jobbar kunden i ett stort företag som ofta hyr bilar, vill de inte slösa arbetstid med att hämta bilarna. Utan nycklarna ska ligga i företagets reception.

Inga-Lill berättar vidare att när det begav sig var det endast hon som hade en pc. Övriga anställda satt vid arbetsskärmar, kopplade till en server i Oklahoma:
-Vi hade inte mejl heller utan bara en kundtjänstbox. Så nog har det utvecklats en hel del på dessa år.

Hur har du trivts under åren?
-Bra måste jag säga. Det händer alltid något intressant. Att gå på jobbet och fortfarande tycka att det är kul, känns som en ynnest, säger Inga-Lill Gustafsson, verksamhetschef för Hertz bokningscentral i Arvidsjaur. 
  

Fakta:
First Rent a Car AB innehar Master Franchiseavtalet att bedriva Hertz i Sverige. Hertz i Sverige är franchisetagare till Hertz International. Hertz i Sverige är ett företag inom Volvo personvagnarsfären. (Källa: Hertz.se)
1993 fanns 18 Hertzanställda i Arvidsjaur. I dag är personalstocken 33 årsanställda.
Lokalytan är 175 kvadratmeter.  


Skriv ut: