Arvidsjaurs stadsnät fick prestigefyllt pris!

2011-03-23 11:49


Under tisdagskvällen fick Arvidsjaurs kommun motta priset som Årets stadsnätsentreprenör 2010 - i samband med Svenska Stadsnätsföreningens årskonferens och bredbandsmässa i Örebro. Foto IT Norrbotten.
"Jag ser priset som ett bevis på en långsiktig och ihärdig satsning på bredbandsutbyggnaden" sa Arvidsjaurs kommunalråd Jerry Johansson, när han igår mottog prisen som "Årets stadsnätsentreprenör 2010". Fr.v i bild: Avgående ordföranden för SSNf, Tomas Karlsson Gothnet, Glen Eriksson, Stadsnätsansvarig i Arvidsjaur, Olov Åhman f.f projektansvarig för stadsnätet och kommunalrådet Jerry Johansson. Foto IT-Norrbotten.
 
       

Under tisdagskvällen fick Arvidsjaurs kommun motta priset som Årets stadsnätsentreprenör 2010 - i samband med Svenska Stadsnätsföreningens årskonferens och bredbandsmässa i Örebro:
–Det känns helt fantastiskt, säger kommunalrådet Jerry Johansson.

"Arvidsjaurs stadsnät är ett föredöme i att utveckla nyttan med bredband i landsbygd och glesbygd".

Det framgår i motiveringen till det pris som Arvidsjaurs stadsnät fick motta. Kommunalråd Jerry Johansson deltog i prisceremonin under tisdagskvällen tillsammans med stadsnätschef Glen Eriksson och Olov Åhman, som var ansvarig projektledare under utbyggnaden av Arvidsjaurs stadsnät.

I motiveringen konstateras också att Arvidsjaurs kommun genom sitt stadsnät har varit en pilotkommun för tester inom IT Norrbotten, det bolag som förvaltar och utvecklar det länsgemensamma fiberbaserade nätet:

”Genom att Arvidsjaur vågat sticka ut hakan och skapat förutsättningar för ett nytänkande så har ett genomtänkt och strategiskt koncept för hela Norrbotten kunnat utvecklas.”

Andra saker som lyfts fram är bland annat att Arvidsjaurs stadsnät samverkar över länsgränsen till Västerbotten, där två kommuner i vardera län delar på en gemensam IP-telefonväxel. Och att inflyttade företagare från utlandet via bredbandsnätet på distans kan arbeta mot sitt hemland.

Stadsnätet är framtiden!

Priset till årets stadsnätsentreprenör har delats ut sedan 1999 av den oberoende branschorganisationen Svenska stadsnätsföreningen. Det här är första gången priset går till Norrbotten:
-Det känns otroligt roligt att bli uppmärksammad genom det här priset. Inte minst eftersom vi är en liten ort, men trots det lyckats dra cirka 35 mil fiber i kommunen. Intresset att ansluta sig ökar hela tiden och ännu mer nu när vi nu lanserar analog TV via fiber, säger stadsnätschef Glenn Eriksson.

Även kommunalråd Jerry Johansson är oerhört glad över utmärkelsen:
-Det känns helt fantastiskt för oss som en liten kommun, i Lapplands djupa skogar, att få det här erkännandet. Vi är ju en av de ledande kommunerna i Sverige för biltestverksamhet och har mycket internationell verksamhet som är beroende av en god infrastruktur. Som en följd av det har vi också fått en inflyttning från Centraleuropa av personer som driver olika typer av företagsverksamhet på distans och för dem, liksom för övriga medborgare, är det avgörande med ett bra bredband.
 
Kommunalrådet avslutar:
-Jag ser priset som ett bevis på en långsiktig och ihärdig satsning på bredbandsutbyggnaden. 


Skriv ut: