Spanjorer ska lockas till A-kommunerna

2011-03-28 12:53

Destination Polcirkeln; Arvidsjaur-Arjeplog, lovordar Skellefteås arbete med direktlinje till Barcelona:
Peter Manner, Arvidsjaurs turistbyrå och Ugo Pisanelli, turistbyråpraktikant från Italien, ser fram emot Ryanairs nya flyglinje; Skellefteå-Barcelona/Girona. "Det kommer att ge ringar på vattnet även för Arvidsjaur och Arjeplog" säger Peter.

Destination Polcirkeln; Arvidsjaur-Arjeplog, lovordar Skellefteås arbete med direktlinje till Barcelona/Girona:
-Vid ett möte med Skellefteå nyligen beslutades det att vi ska samarbeta kring den här möjligheten, säger Peter Manner, Arvidsjaurs turistbyrå tillika processledare för projekt Polcirkeln.


I dag, måndag, startar flygbolaget Ryanair en ny linje mellan Skellefteå och spanska storstaden Barcelona. Förutom resor ner till sol, bad, storstadsshopping och fotboll är tanken och förhoppningen är att det även ska ge positiva effekter i andra riktningen. 

Peter Manner tycker det är glädjande att de olika destinationerna och länsturistorganisationerna i respektive län kan samarbeta om denna möjlighet:
-Visit Sweden är också med på resan. Deras representant i Barcelona, Sofie Flensburg, kommer att sälja in Destination Polcirkeln, Skellefteå och Gold of Lapland.

I dag landade första Barcelonaflyget med Ryanair på Skellefteå Airport. Foto Skellefteå Airport.
I dag landade första Barcelonaflyget med Ryanair på Skellefteå Airport. Foto Skellefteå Airport.

Tanken är ett så kallat "fly and drive koncept". Turisterna kan hyra bil efter de anlänt till Skellefteå och sedan välja på olika paketerade upplevelser. Att förflytta sig med bil 1-2 timmar kommer man långt i norra Sverige, jämföret med trafikerad storstad.

-Anledningen till att vi valt det här konceptet är att Ryanair jobbar främst mot kunder och mer sällan mot grupper, säger Manner som tror att "konceptet" går att nyttja även i andra sammanhang:
-Exempelvis för våra tyskcharters och kanske även för Londonchartern som går till Kallax. För vi ser givetvis gärna att andra aktörer också går in i det här samarbetet.

Enligt Peter Manner har vi nått en tid nu då utländska turister gör av med mer pengar i Sverige än vad svenskarna spenderar i utlandet:
-Det är en situation som vi svenskar är lite främmande inför. Arvidsjaur däremot jobbar sedan flera år på utlandsmarknaden. London, Köpenhamn och flera större destinationer i Tyskland är några exempel.

Det faktum att Arvidsjaur redan intresserar turister från kontinenten tror Manner borgar för ett liknande intresse även från Latineuropa:
-Redan i morgon, tisdag, kommer de två första gästerna från Spanien till Arvidsjaur. Det är två kända bloggare som ska ut i naturen, fiska röding och guidas till våra olika sevärdheter.


Arvidsjaur sänder inom kort en representant till svenska ambassaden i Madrid. Representanten kommer att bjuda på jojk, lokala delikatesser och information om vår destination:
-Jag hoppas att den här nya linjen ska bli en succé, säger Manner.

Filippa Hallnor kommer att representera destination Polcirkeln på svneksa ambassaden i Madrid.
Filippa Hallnor, Arvidsjaur, kommer att representera destination Polcirkeln vid sitt besök på svenska ambassaden i Madrid.

Samarbetsgruppen kommer bland annat med hjälp av Idéums utlandsprojekt att sätta upp en webbsida på spanska. Det är turistbyråpraktikanten Ugo Pisanelli, Italien, som ska ordna den saken:
-Jag kan även spanska försäkrar Ugo!

Fakta:
Två gånger i veckan, hela våren, sommaren och hösten - fram till oktober, kommer Ryanair att flyga mellan Barcelona/Girona och Skellefteå Airport. Sedan utvärderar flygbolaget linjen. Visar det sig att det lönar sig, kan det förmodligen bli aktuellt med en fortsättning.
www.laponiasueca.es


  


Skriv ut: