Elever från Arvidsjaur vann länsfinal i matte!

2011-03-30 16:10

Johan Bergström, lärare. Foto Kent Norberg. 

"Pythagoras quest", är namnet på en lagtävling i matematik för högstadieelever. Fridhemsskolan i Arvidsjaur anmälde sitt intresse och tog sig vidare till distriksfinalen, tidigare idag:
-Vi vann! Nu får vi representera Norrbotten vid riksfinalen i Malmö 27 maj, säger läraren Johan Bergström.

Johan säger att det känns jättekul, både honom som lärare och för de elever han hade med sig; Erik Landstedt, Erika Renberg och Filip Reinholdsson.

-Distrikstfinalen bestod av 12 huvudfrågor och en utslagsfråga. Vi klarade 24 poäng, tvåan fick 22 poäng och trean 21 poäng, berättar Johan. Vad tror ni om era chanser i riksfinalen mot alla andra län?
-Ingen aning. Men nu ska vi hem och plugga! säger Johan från mobiltelefonen på väg hem från Luleå.

Vinnaren i riksfinalen erhåller 15 000 kronor till sitt lag. Tvåan får 10 000 kronor och trean; 5000 kronor.
Även lärarna har chansen att få med sig en hacka hem om det går bra för deras lag: 10 000 kronor för vinnaren, 5000 kronor för tvåan och 2 500 kronor för en tredjeplats.

Johan Bergström och hans elever intervjuades av P4:s reporter Lena Callne tidigare i  eftermiddag (klockan 15,20).

 
Fakta:
Tävlingen består av en distriktsfinal och en riksfinal. Distriktstävlingen genomförs i mars månad och vinnarlagen från respektive län går till riksfinalen, Pythagorasquest-Sweden. Denna äger rum sista fredagen i maj månad på Malmö Borgarskola. Näringslivet, tillsammans med Malmö stad satsar totalt 120 000 kr i prispengar. Pythagoras Quest. Distrikt. 
Distriktsfinalerna sker onsdagen den 30 mars 2011.

Här är en av uppgifterna för er läsare att klura på:
Två ekorrar skalade 400 nötter inför en stor familjefest. Den ene skalade tre nötter per minut och den andre två nötter per minut. Den första ekorren avslutade sitt jobb 25 minuter före den andra. Hur många nötter skalade var och en av ekorrarna och hur lång tid tog det för var och en?


 

 

 

 

 

 


Lösningen:
Ena skalade i 70 min = 210 nötter
Den andra i 95 min = 195 nötter
  
 


Skriv ut: