Carl-Jan tittar på utsikten över Arvidsjaur från Lillberget. Foto Kent Norberg
Det är hans förra elev från Grythyttan, Kristina Stenbro, som under flera år försökt locka upp Carl-Jan till Arvidsjaur:
-Jag tycker mycket om henne och det hon gör för ert restaurangprogram. Men jag har en rejält fulltecknad alamanacka och det var först nu som tillfälle gavs.
Carl-Jan anländer till Arvidsjaurs flygplats.
Under besöket diskuterades möjligheten med en nytt gastronomiprogram, där upplevelseturism och de lokala delikatesserna sätts i större fokus. Även möjligheten med att få riksintag till Hotell- och restaurangprogrammet dryftades.
Älginnanlår. Dagen inleddes med lunch på flygplatsen tillagad och serverad av Hotell- och restaurangprogrammet. Från vänster i bild; Kristoffer Lundström hotell Laponia, Carl-Jan Granqvist vinimportör, krögare, rektor mm, Kristina Stenbro tidigare elev hos Carl-Jan samt Jerry Johansson, kommunalråd i Arvidsjaur.
Kommunalrådet Jerry Johansson berättade om olika utbildningssatsningar. Bland annat flygrelaterade utbildningar, distansutbildningar via Lärcentra, kompetenshöjande utbildningar vid Akademi Norr samt att grundskolan utsetts till Sveriges bästa 2010:
-I Arvidsjaur har vi en internationell publik av biltestare och besökande militärer. Då är det viktigt att vi kan erbjuda god service av olika slag. Gastronomidelen är ett viktigt spår i den strävan...
Carl-Jan hälsar på elever från Hotell- och restaurangprogrammet i Arvidsjaur.
Carl-Jan gillade det han hörde och gav en del tips och råd till Sandbackaskolans rektor Peter Andersson. Carl-Jan lovade även ta med sig frågan om riksintag till högre instans.
"Underbar åktur!" Åke Lindgren, från däck-/biltestkomponentföretaget Contineltal Teves, bjöd Carl-Jan Granqvist på en fartfylld åktur på på Arvidsjaursjöns is. Foto Kent Norberg.
Carl-Jan har en stor portion humor och väjer inte för att bjuda på sig själv. Har vid ett besök hos Arvidsjaurs renslakt AB.
Erik Norén guidade Carl-Jan i Arvidsjaurs renslakts lokaler.
Carl-Jan hann med en skotertur från Lillberget ner till samhället.
Glödkaka, kokkaffe och torrkött... Harry Wikberg och Ingemar Utterström skötte serveringe uppe på Lillberget.
"Vill du smaka?" Ingemar Utterström bjuder Carl-Jan på torkat renkött.
Vinimportören Carl-Jan Granqvist hann med en fullsatt vinprovning för Munskänkarna under fredagskvällen.
Munskänkar från Arvidsjaur samt Älvsbyn/Vidsel och kusten deltog när Carl-Jan höll i vinprovningen i hotell Laponias restaurang.
En intensiv dag avslutades med skoterfärd ut till stuga vid Hundträsket. Där väntade fler lokala inslag. Såväl synmässiga som smakliga upplevelser.
Lotta Svensson gav en kort samisk historik.
Carl-Jan smakade på märgben, renlever, samisk gakko, rökt renhjärta och andra delikata närproducerade läckerheter.
Efter en lång och intensiv dag i Arvidsjaur tackade Carl-Jan för sig och hoppades på återseende.