Bo Lundmark (th), Glommersträsk Miljöenergi, är numer känd som "Mr Energy" i Afrika. Här skakar han hand med Ms Mwajuma, från byakollektivet i Kivolini.
-Kan vår kunskap bidra till att minska skogsskövlingen i Tanzania är det inte bara fantastiskt för oss i projektet och för det berörda distriktet... Utan även något mycket bra för miljön globalt sett, säger bioenergispecialisten Bo Lundmark, Glommersträsk.
Mkombozikkollektivet i Kivolini är med i lanseringen av brikettproduktionen, av den gräsråvara som Bo funnit i området. Förhoppningen är att på plats även utveckla en framtida försöksstation, för förnybara biobränslen:
-Det finns fortfarande massor med obeprövade grässorter att testa och utveckla, säger Bo.
Bo Lundmark, GME, hittade dittills oanvänt energigräs som han nu lärt byborna att brikettera till bränsle. (Skolor, sjukhus och andra inrättningar är i stort behov av alternativa bränslen, till främst matlagning).
I dag skövlas och förbrukas mer skog än vad som växer upp. Erosion och öken blir resultatet av skövlingen. Något som även påverkar klimatet globalt.
Träden skadas avsiktligt, för när de sedan är döda kan befolkningen "legalt" hämta kvistar som bränsle till matlagning. Läget är så illa att skogen skövlas och det bildas stora ytor med erosion som följd. I förlängningen påverkar det världens klimat negativt.
Mikael Reinholdsson (tv), Tillväxtenheten i Arvidsjaur, berättar att det är Sida som via organisationen ICLD står för projektfinansieringen:
-Det är bybornas egen önskan att få hjälp med energiproblematiken. Det är deras mest aktuella problem.
"Det här betyder oerhört mycket för byakollektivet och ger eko i hela Afrika" säger Bo Lundmark. Foto Mikael Reinholdsson.
Att det blev just Bo Lundmark, Glommersträsk Miljöenergi, som konsulterades, är för den initierade ingen större överraskning:
-Bo har i 16 år forskat på det mesta inom alternativa energikällor och blev den självklara konsulten i den frågan, säger Mikael.
Arvidsjaurs kommunchef Johnny Högberg och Athumani Hassani Mdoe klipper gemensamt bandet till den nya briketteringsmaskinen. Foto Mikael Reinholdsson.
Glädje!
Bo Lundmark och dottern Anna, som också jobbar för GME, vid den gräsbriketteringsmaskin som ska hjälpa byakollektivet att få nytt alternativt bränsle.
Färdiga briketter av gräs.
Bo säger att de ser stora utvecklingsmöjligheter för det aktuella kollektivet att kunna bli en föregångby med kretsloppstänkande:
-Men då är det viktigt att inte arbetet stannar upp. Utan det vi påbörjat i Afrika måste ses som en långsiktigt miljöinvestering. Man förändrar nämligen inte en livsstil i en svinblink...
Första brasan av gräsbriketter...
Foton: Andereas Sidkvist.