"Vi trivs i vår trygghetslägenhet"

2011-10-24 11:51


Välkommen in och hälsa på hos oss!
Tage och Rose-Marie Lundberg i sin nya trygghetslägenhet på Nygatan.


Tage och Rose-Marie Lundberg har nyligen flyttat in i en trygghetslägenhet på Nygatan 24:
-Det känns riktigt bra att vi tagit steget och flyttat in här, säger de.


De beskriver trygghetslägenheterna som "vanligt boende", med skillnaden att det finns personal i byggnaden och matsal i bottenvåningen:
-Personalen ger trygghet när man blir äldre och kan behöva hjälp. Matsalen skapar social kontakt mellan oss här i huset, säger Rose-Marie som redan hunnit träffa "mycket trevligt folk", trots att de bara bott i sin 2:a några veckor än.

Rose-Marie och Tage visar den stora gemensamma balkongen med söderläge. Foto Kent Norberg.
Rose-Marie och Tage visar den stora gemensamma balkongen med söderläge. Foto Kent Norberg.

Tage beskriver lägenheten som ljus och trevlig med alla behövliga bekvämligheter:
-Vi har dock ingen egen balkong. Men i samma korridor finns en gemensam stor balkong med söderläge. Utöver det erbjuds bastubad i källaren för de som gillar det. Trygghetsboende på Nygatan 24 i centrala Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.

Anledningen till att paret valde att flytta från Åkroken, till trygghetslägenheten i Arvidsjaurs samhälle, berodde främst på att de ville komma närmare service. Men även för att träffa folk..
-Det började känns ensamt i byn. Man saknade någon att prata med. Samtidigt tvingades jag operera bort ena armen på grund av cancer. Snöskottningen blev nästan omöjlig för mig.

Vardagsrum
"Här trivs vi perfekt. Att det finns hiss i huset är ovärderlig när man blir äldre" säger Tage och Rose-Marie Lundberg, som flyttat från sitt hus i Åkroken till en av kommunens trygghetslägenheter, på Nygatan, i Arvidsjaur.

Rose-Marie fortsätter:
-I lägenheten bor vi centralt, behöver knappt bil för att ta oss till affärerna. Dessutom har vi gått med i seniorkören och sjunger en gång i veckan. Det känns som om vi tog rätt beslut att flytta in till Nygatan, säger Rose-Marie och tvekar inte att rekommendera trygghetslägenheterna till andra äldre, som är i färd att sälja huset och flytta till annat boende.

Fakta:
I Ringelsta finns det 23 trygghetslägenheter för närvarande.
Solbacken erbjuder i nuläget 3 lägenheter, som byggts om till trygghetslägenheter. På sikt ska det bli 16 trygghetslägenheter där.
Det är separata bostadsköer för Solbacken och Ringelsta.
 
-Vill man ställa sig i kö för en trygghetslägenhet vänder man sig Catrin Höglander 157 15. Upplysningar kan lämnas av henne samt av mig, Karina Lidén 157 13.

För att få ställa sig i kö till trygghetbostad gäller följande kriterier:

• Bosatta inom Arvidsjaurs kommun ska prioriteras
• 70 år eller äldre är prioriterade
• Hyresgästens eventuella behov av vård- och omsorgsinsatser får ej överstiga 45 tim/vecka

Förtur i kön medges den som vid ansökan räknas som bostadslös.

Medflyttande make/maka eller sambo behöver inte uppfylla kriterierna.
Till hyreskontraktet fogas en klausul att om den som uppfyller kriterierna avlider eller flyttar och har en make/maka eller sambo som inte uppfyller kriterierna vid dödsfallet/flytten, så ska den personen inte kunna överta hyreskontraktet utan måste flytta ut inom tre månader.


 


Skriv ut: