Ann-Kristine ny tillväxtchef i Arvidsjaur

2011-09-12 21:40


Ann-Kristine Vinka är ny Tillväxtchef i Arvidsjaur sedan 1 september. Foto Kent Norberg.
Ann-Kristine Vinka är ny Tillväxtchef i Arvidsjaur sedan 1 september. Foto Kent Norberg

Hon gillar nya utmaningar och triggas av det oväntade.
Möt Arvidsjaurs nya tillväxtchef: Ann-Kristine Vinka:

-Jag började 1 september och det känns spännande!


Ann-Kristine, eller "Anki", som hon kallas av vännerna, kommer från Ammarnäs. Men redan vid tre års ålder flyttade hon med familjen "ner över landet".

Som 17-åring återvände Anki till sina hemtrakter, för att praktisera som renskötare hos sin farfar. Något som hon inte visste då var att den tillfälliga praktikperioden blev till ett livsprojekt:
-Ja, jag träffade min nuvarande man; Mikael och blev kvar...

Efter olika jobb, främst inom turismbranschen, startade paret så småningom "LapplandAnn-Kristine Vinka är ny Tillväxtchef i Arvidsjaur sedan 1 september. Foto Kent Norbergsafari". Ett turistföretag, med samisk fjällgård i väglöst land, som lever än!
-Mikael jobbar heltid med verksamheten.

Under åren som företagare öppnades andra dörrar och möjligheter. Anki har exempelvis jobbat med FN-uppdrag inom hållbar turism samt varit en av initiativtagarna till "Svenska Ekoturisms Förening". Vilken sedan utvecklade "Naturens bästa", ett kvalitetssystem som bland annat används av Svea Skog.

Vidare har Arvidsjaurs nya tillväxtchef suttit med i regeringens turistmyndighet, turistdelegationen, som numer är en del av Tillväxtverket (f.d Nutek).

-Senaste fem åren har jag dock jobbat som affärsutvecklare för fem morgontidningar i det som kallas "Ingressgruppen". Den gruppen ingår i sin tur i "Stampekoncernen".
Kortfattat gick Ankis arbetsuppgifter ut på att förena den redaktionella och kommersiella värden. Alla med erfarenhet från tidningsvärlden vet att det är en uppgift att bita i...

-Jo, men det gick riktigt bra. Mitt projekt med Bärgslagsbladet/Arbogatidning blev utsedd till en av tre bästa marknadsföringsinsatser inom dagpressen:
-Att det sen blev Aftonbladet som vann kan jag leva med.

Oavsett om det gäller tidning eller kommun, säger Anki att hennes sätt att jobba går mycket ut på att utveckla möten och mötesplatser. Exempelvis via olika samverkansformer, partnerskap och innovativa lösningar.

Efter fem års pendlande mellan södra Sverige och Ammarnäs, ville dock familjen Vinka försöka hitta någon bättre geografisk lösning:
-Jag kände för att fortsätta jobba med utvecklingsfrågor. Men helst i Norrlands inland. Till saken hör att jag genom åren sneglat på Arvidsjaur, därför att kommunen verkar ha framåtanda.
Anki nämner bilstest, turism, handeln och inte minst flygplatsen som goda exempel. Dessutom är hon imponerad över Arbetsmarknadsenheten, Idéum:
- En internationell mötesplats som bygger broar mellan människor med olika bakgrund och från olika kulturer.   

Ann-Kristine Vinka är ny Tillväxtchef i Arvidsjaur sedan 1 september. Foto Kent Norberg
"Min man gläds över att jag fått det här arbetet, närmare Ammarnäs" säger Arvidsjaurs nya tillväxtchef. 

När Tillväxtchef Kenneth Eklund aviserade om pension och tjänsten utlystes tipsades Anki av en vän:
-Inget att fundera på, utan en fantastisk chans. Självklart sökte jag och nu, efter diverse intervjuer, sitter jag här på min första vecka som tillväxtchef i Arvidsjaur. Spännande och kul!

Närmast förestående är att lära känna företagen och bygdens folk. Eller som nya Tillväxtenhetens chef själv uttrycker det: "Jag vill se hela Arvidsjaurs hjärta".

Du har tidigare berättat att din kraft ligger i att utveckla, har du något konktret redan i detta tidiga skede:

-Lite för tidigt än. Men mina två värdeord är att:
..skapa långsiktiga relationer 
..arbeta tillsammans. 

-Att stimulera nystartande av företag är en viktig del i mitt arbete. Ungdomar ska se fördelarna med att bo kvar och skapa sin framtid i Arvidsjaur. De befintliga företagen är grunden till allt. Därför ska de vårdas ömt!

Låter bra, bara att hugga i då!
-Precis! Trivs redan. Det känns som om jag kommit hem!

Det här är Ann-Kristine Vinka:


Ålder:
45
Civilstånd: Gift sedan 1992 med Mikael (sambo sedan början av 1980), två barn och två hundar
Intressen: dansa bugg, vistas i naturen, skriva dikter, lyssna på bra musik och resor.
Triggar dig: Nya saker liksom möten med nya människor samt att tänka okonventionellt
Tv: Idol, vetenskapsprogram; "Jag är såå tråkig..".
Läser: Studielitteratur, deckare (senast Keplers "Hypnotisören")
Älskar: Familjen, god mat gjord av bra råvaror. "Lagar gärna mat själv"


Skriv ut: