Spångad vandringsled runt Vittjåkk

2011-09-28 07:00

En tysk Leonardo da Vinchí-grupp har byggt 1500 meter spångad led runt Vittjåkksfjället. Foto Michael Åhman, Idéum.
En tysk Leonardo Dá Vinchí-grupp har byggt 1500 meter spångad led runt Vittjåkksfjället. Ungdomarna heter från vänster: Alexander Kosuhov, David Nest, Tobias Heße, Tobias Kübler och Nicky Kurth. Foto Michael Åhman,  

Nu är den spångade vandringsleden runt Vittjåkksfjället klar! I det närmaste i alla fall. Det saknas endast vissa partier:
-Leden är ett led i Vittjåkksprojektet, säger Bengt Norén.  


Det är Arvidsjaurs kommuns Tillväxtenhet, den lokala orienteringsklubben, Vittjåkk och Länsstyrelsen som tillsammans genomfört "Vittjåkksprojektet" - ett Leaderfinansierat projekt för utveckling i glesbygd:
-Ett lysande exempel på samarbete inom ramen för Leader Lapplands tanke med utveckling av glesbygd, säger Bengt och uppmanar även andra föreningar att tänka i de här banorna:
-Med små medel kan man nå långt, som i det här fallet.


Man kan med fog säga att leden runt Vittjåkk är av internationell karaktär. Det är nämligen engelsmän (Rikky Fairfield och Nathan Connor) som tillverkat spångarna och tyskar som lagt ut dem i skogen. Innan engelsmännens projekttid var över lämnade de ett litet minne i Idéums lokaler...

Kurt Sjölund (orienteringsklubben) och Bill Grundström, Idéum, har varit handledare i bygget av Vittjåkksleden. De är båda imponerade över ungdomarnas arbetsiver:
-Ja, vi är imponerade! säger Bill.


Tyska Leonardo Dá Vinchi-ungdomar på väg ut för att jobba med spångningen av Vittjåkksleden.

-De flesta av dem är stadsbarn och har aldrig förr sett en blötmyr. Än mindre slagits med mygg eller ens gjort upp eld ute. Men inte ens när det hällregnade, flera dagar i sträck, ville de göra kojdag. Utan de har envist hävdat att få komma ut och jobba! säger Kurt.
(Även Jonny Persson, Idéum, har deltagit som handledare.)

Vittjåkksleden nu klar!
Leden som nu är spångad följer till stor del skidspåret. I vissa fall har man dock valt att gå vid sidan om för att hitta lämpligare sträckningar.

Fakta:
Syftet med projektet är att utveckla sommarturismen kring skidfjället och naturreservatet Vittjåkk. Tanken med Leader Lappland är att flera olika parter, i en bred bas, arbetar tillsammans i ett utvecklingssyfte

Leonardo Dá Vinchí är ett ungdomsutbyte mellan länder i Europa.Läs andra artiklar om Leonardo Dá Vinchí:


"Elever på sitt livs äventyr" 

"Ideúm nominerad till kvalitetspris"

"Dansa med Marlene i sommar"

"Restaurangelever till Malta"

"Tyska praktikanter skapade Street views"

-Helt klart är att dessa ungdomar har gjort och gör stor nytta för Arvidsjaur, säger Bengt Norén, Tillväxtenheten.

Läs tidigare artiklar om Vittjåkksprojektet:

"Vittjåkksprojektet ska utveckla turismen"

"Leader Lappland - fantastisk möjlighet till landsbygdsutveckling!"


Skriv ut: