Arctic Glas produkter platsar nu bredvid Orrefors och Kosta Bodas!

2012-04-18 11:08


Produkt från Arctic Glas, Renvallen i Arvidsjaur. Foto Uta Fransson.
Produkt från Arctic Glas, Renvallen i Arvidsjaur. Foto Uta Fransson. 


Frostat glas från Arvidsjaur säljs numer på Sky City, Stockholm-Arlanda:
-Det känns väldigt roligt att mitt konsthantverk får plats vid stora märken som Orrefors och Kosta Boda, säger Uta Fransson, Arctic Glas.


Företaget Arctic Glas drivs, sedan 2009, av konsthantverkaren Uta Fransson, i byn Renvallen strax utanför Arvidsjaur.

Uta Fransson, graverar på glas i sitt företag Arctic Glas, Renvallen Arvidsjaur.-Om man tänker på glas så är det just de stora märkena från glasriket i Småland man har i åtanke. Där finns de stora glashyttorna. Men även långt uppe i norr finns också några företag som arbetar med glas, främst med förädling av detta material, säger Uta som ursprungligen kommer från Tyskland.

Uta Fransson förädlar glas med sandblästringstekniken och många norrländska motiv pryder tidslösa glasföremål som ljushållare, lyktor, olika sorters glas som exempelvis; whisky- och vinglas. Hennes kunder är svenskar samt många utländska turister som vistas i Lappland.

Utanför turistsäsongen beställer kunder glas med personliga motiv. Att beställa glas till olika högtider, exempelvis till bröllop, är också populärt:
-När ett brudpar får glas med sina egna silhuetter är överraskningen stor...Även olika företag beställer produkter från Arctic Glas, i och med att Uta även kan blästra företagslogotypen på glaset:
-Det är kunden som bestämmer hur den vill ha det.

Whiskyglas från Arctic Glas i Arvidsjaur. Foto Uta Fransson.

Arctic Glas säljs i olika hantverksbutiker i Norrbotten samt i egen butik i Renvallen - och nu även på Wasa Crystal Sky City på Arlanda. Arctic Glas driver dessutom sommarcafé, i Renvallen.

Arctic Glas butik i Renvallen utanför Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.
Arctic Glas butik i Renvallen utanför Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.


 


Skriv ut: