Sarah och Morten flyttade från Köpenhamn till Pjesker!

2012-04-29 11:00


Sara Axén och Morten Frederiksen flyttade från Köpenhamn till lilla byn Pjesker, utanför Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.
Sarah Axén och Morten Frederiksen flyttade från Köpenhamn till lilla byn Pjesker, utanför Arvidsjaur."Huset är stort och trevlig med utsikt ner mot sjön". 


Sarah Axén, 26 och Morten Frederiksen, 33 flyttade från Köpenhamn till Pjesker:
-Vi vill bo nära natur och vatten! säger paret.Nog är det kontraster alltid - mellan lugnet i byn och storstadens brus. Båda har sina nackdelar och tjusningar, enligt paret Axén och Frederiksen. De anser dock att man ska passa på att njuta av de fördelar som bjuds på plats:
-I Köpenhamn njöt vi av allt utbud som fanns där. I Pjesker njuter vi av lugnet och friheten, säger Morten.

Morten och Sarah.
Piloten Morten är född i Köpenhamn. Där träffade han veterinärstudenten Sarah, från svenska Motala. Tycke uppstod och idag bor de i lilla byn Pjesker, Arvidsjaurs kommun. Sarah jobbar som distriktsveterinär tillsammans med Loran Postolovski. "Han är ofta ute på fältet och jag jobbar mycket i kliniken, i Arvidsjaur" säger Sarah.

Morten, Sarah, katten Emil och hnden Nanna, i köket i huset i Pjesker. Foto Kent Norberg.Om vi backar lite och tar allt från början, träffades Sarah och Morten i Köpenhamn. Hon veterinärstuderande från Motala, han blivande pilot och född i Köpenhamn. Det "klickade" dem emellan. Och när Arvidsjaur utlyste en distriktsveterinärtjänst, tvekade de inte att packa resväskan och flytta:
-Vi ville skapa oss ett liv tillsammans, närmare naturen. Till en början bodde vi i samhället. Men när det här huset i Pjesker, med sjöutsikt och stall, kom ut till försäljning insåg vi att det är här vi vill bo! säger Sarah och berättar att de gillade byn med sina öppna gröna lägdor och gräsmattor, nära sjön. 

Sarah tävlade i yngre år inom hästsport (hopp). För att behålla känslan har hon skaffat två shetlandponnys, mer som sällskap. Under studietiden har de fått husera hos hennes mormor, i Östergötland:
-Men här i Pjesker får hästarna plats, då vi har både hage och stall.

Även hunden Nanna och katten Emil tillhör familjen. Den senare har bott 16 år i byn, hos förra husägarna Ulla-Britta och Sven-Olof: 
-Vi kom överens om att Emil kunde slippa flytta, så han bor kvar här i huset med oss. 

Ni har bott i Pjesker i ett halvår nu - hur trivs ni så här långt?
-Tack, bra! Fina grannar och folk i allmänhet är trevliga och välkomnande mot oss, säger Morten.

Han har nyligen kompetensutvecklat sig på Boeing 737. Det kryllar inte av pilotjobb, så just i skrivande stund är Morten utan jobb. Men han hoppas på få anställning...
-Det är samman flygplanstyp som Norweigan använder. Fröhoppningsvis kan jag hitta ett jobb inom flygbranschen, så vi kan fortsätta att bo kvar här i Pjesker.

Stallet.
Att det fanns ett stall på gården bidrog till valet att köpa fastigheten i Pjesker.

Morten berättar att han är jakt- och fiskeintresserad:

-Jag bodde några år på Grönland. Där jagade vi bland annat myskoxe, vildren, ripa och hare. Det skulle vara roligt att återuppta jakten här. I vinter har jag hunnit vara med grannen och lägga ut nät under isen. Det var roligt!

Dags att ha tand om hästarna..
 
Det är dags att mata hästarna och jag lämnar de nya Pjeskerborna till sina sysslor. Morten och Sarah ser lyckliga ut, där de står och vinkar framför sitt stora hus. 

Shetlandsponnyn är en av världens minsta hästraser och blir aldrig över 107 cm i mankhöjd. Men i förhållande till sin storlek är den ett av världens starkaste hästdjur. (Wikipedia).

Pjeskersjön. Arkivbild Kent Norberg.
I Pjesker ligger 27 kilometer utanför Arvidsjaurs samhälle. I byn finns omkring 50 hushåll, av realtivt ung medelålder. Sommartid arrangeras Pjesker Trolling, som årligen lockar över 100 båtekipage. 


Skriv ut: