Igloohotell byggs i Abborrträsk!

2012-08-24 08:51


Det tyska flygbolaget "Fly Car
Fly Car har köpt mark på "Udden" i Abborrträsk. Där planerar det att bygga ett igloohotell. På bildens syns från vänster; vd Rainer Dreher och Michael Fender, ägare av Fly Car tillika visionär.

 


Det tyska flygbolaget "Fly Car" vill bygga ett igloohotell i byn Abborrträsk, 18 kilometer utanför Arvidsjaur:
-Vi planerar byggstart redan första november!

 

Det sa vd Rainer Dreher, när han och fler från Fly Car, på onsdagskvällen träffade byborna och representanter från kommunledningen, för att berätta om planerna. 

Fly Car har flugit till Arvidsjaur i 13 år. De arrangerar i första hand flygresor för biltestverksamheten, men de flyger även turister till vår kommun. Enligt Rainer Dreher har dock många av dem önskemål om att ta sig vidare upp till Ishotellet i Jukkasjärvi:
-Det är långt dit och kanske kan vi behålla en del av besökarna här om vi bygger ett snöhotell i form av en igloo, sa Rainer för byborna.

Platsen är redan utsedd; på vacker en udde i Abborrträsksjön. Marken är dessutom redan inköpt. Fly Car ville ändå träffa och lyssna till bybornas tankar och åsikter om satsningen:
-Det känns viktigt för oss att ha er med på den här resan... När nyheten om "Iglu dorf Lapland" kom ut, har det skapat eko i medierna. Både tv, radio och press har berättat om planerna på ett iglohotell. Lanseringen i Tyskland har också väckt stort intresse. Enligt Rainer pågår just nu förhandlingar med biltestindustrin om event i igloobyn, i Abborrträsk:
-Vi har jobbat väldigt hårt för att få påbörja detta projekt redan i vinter och är tacksamma för att kommunledningen varit positiva och behjälpliga i det arbetet. Nu när vi dessutom hört att byborna är positiva kan vi påbörja bokningarna...

Metoden är att spruta snö på stora ballonger som sedan får stelna och bli till igloos. Kapaciteten sas bli 30-40 gäster per natt. Det ska finnas en standardtyp av övernattningsigloos för familjer och en lite mer "romantisk" variant för två personer. Konceptet bygger på samarbete med hotell Laponia, där gästerna äter en romantisk middag, för att på eftermiddagen anlända till Abborrträsk. I huvudigloon byggs en bar, där det erbjuds enklare förtäring som ostfondue och lokala smakbitar. Gästerna ska även kunna bada bastu och badtunna samt boka upplevelser som exempelvis snöskovandring. Storleken på anläggningen beror på bokningsläget, men beräknas till 35-40 meter i diameter.

Skillnaden mellan Ishotellet och Igloohotellet sas vara att i Abborrträsk jobbar man med att bygga i snö, inte is:
-Vi tänker dock göra detta lika professionellt och letar nu lokala entreprenörer som kan anlitas i byggnadsarbetet.

Rainer vid en skiss på hur igloohotellet kan komma att se ut i Abborrträsk...
Rainer vid en skiss på hur igloohotellet kan komma att se ut i Abborrträsk.

Fly Car flyger på flera stora destinationer i Tyskland. Därför ligger fokus inledningsvis på hemlandet. Men företaget hoppas även på kunder från de nordiska länderna och inte minst Schweiz, i och med att de har samarbete med Dorf Gmbh i Schweiz:
-De har stor erfarenhet av igloobyar i bland annat: Davos, Engelberg, Gstaad, St Moritz, Andorra med fler. Vi tror att den här satsningen kommer att betyda mycket för Arvidsjaur, sa vd Rainer Dreher, som har som mål att på sikt även göra sommarsatsningar i Arvidsjaurs kommun.  

Arvidsjaurs kommuns tillväxtchef Ann-Kristine Vinka, pratade till Abborrträskborna som samlats i folkets hus:
-Ni minns när vi träffades för en tid sedan och spånade på hur vi skulle kunna rädda affären i Abborrträsk. Då sa vi; tänk om någon utifrån ändå kunde komma till byn och investera. Nu har den drömmen blivit till verklighet!


Fakta: Innetemperaturen i igloon kommer att ligga mellan 0 till -5 grader. I början av vintern byggs hotellet upp för att sedan smälta bort till våren. "På så vis åsamkar anläggningen minimal skada på markområdet".

  


Skriv ut: