Att jobba med hemtjänst i glesbygd

2012-12-17 13:53


Hemtjänsten i Moskosel. Foto Kent Norberg.
Moskosels hemtjänstgrupp från vänster: Anna Avander, Ulrica Lindberg, Ritha Näsström, Ulla Persson och Ritha Widman. Foto Kent Norberg.

 

Moskosels hemtjänstgrupp har ett stort geografiskt arbetsområde:
-Helger kör vi drygt 20 mil per person, säger Ulla Persson.

 

Akkavare i söder, Akkajaur i norr samt Rättsel och Lauker österut. Arean är stor. Men hemtjänsten i Moskosel är vana vid att det blir en hel del körning i tjänsten. Ibland i snömodd, ibland i halka och slask. Att vara handfallen är ingen merit. 

-För några år sedan hade vi de flesta omsorgstagarna i byn. Men nu bor flertalet ute i småbyarna. Men det är ett bra och relativt fritt jobb under ansvar,  säger Ulla.

Arbetstiden fördelas mellan 07-20.00. Till det kommer beredskap övrig tid av dygnet. (Hemtjänsten i Arvidsjaur sköter beredskapen för Lauker nattetid.)

Tacksamhet är ett ledord när hemtjänsten kommer på besök:
-För de som orkar och vill bo kvar i sina hem är vi ett viktigt stöd, säger Ritha Näsström.

Sysslorna kan bestå i att laga mat, städa, hjälpa till med leverans av matvaror, ge medicin och göra omslag...
-Ibland får vi rycka in och bistå när de äldre behöver andra handtag också. Vi får vara lite av allt-i-allo, säger Ritha som trivs med sitt omväxlande arbete.

För att de äldre som bor i Moskosel och ute i småbyarna ska få träffa varandra, anordnar hemtjänstgruppen då och då gemensamma aktiviteter:
-Då brukar vi samlas i vår lokal på Parkgatan och grilla, grädda våfflor, prata och ha trevlig ihop, säger, Anna Avander och poängterar hur viktigt det är med sociala kontakter även som äldre. 
Skriv ut: