Nordic sport - företaget med spjutspetskompetens!

2012-01-11 15:25


Riksdagsmannen Krister Hammarberg testar spjut hos tillverkaren Nordic sport i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.
Riksdagsledamoten Krister Hammarberg testar spjut hos tillverkaren Nordic sport i Arvidsjaur. Stavarna väger mellan 400-800 gram. I bakgrunden tillväxtchef Ann-Kristine Vinka. Foto Kent Norberg.

Politikern Krister Hammarberg (m) besökte Arvidsjaur på onsdagen:  
-Som norrbottning och riksdagsledamot känns det viktigt att hålla sig ajour med verksamheterna i länet, sa Krister. 


(Artikeln finns även på NewsDesk)
och:
http://www.facebook.com/Arvidsjaur

Krister inledde den späckade dagen med besök hos spjut- och stavhoppstillverkaren; Nordic Sport.

Platschefen Lennart Jonsson har varit med sedan företaget startade i Arvidsjaur 1973 och guidade runt i fabriken:
-Mig veterligt är vi det enda företaget i världen som tillverkar både hoppstavar och kastspjut under samma tak, sa Lennart.

Lars Forsberg visar hoppsat från Nordic
25 års exklusiv kompetens. Det besitter Lars Forberg, som tillverkar hoppstavar för Nordic sport i Arvidsjaur. En hoppstav är normalt 3,35 - 5,2 meter lång. Världsrekordinnehavaren Sergei Bubka är en av dem som använt sig av hoppstavar från Arvidsjaur.

Nordic har omkring 50 olika varianter av spjut (kol och stål) och säljer 8000-10000 stycken årligen. Sporteliten över hela världen är kunder. Genom åren har flera världsrekordinnehavare besök Arvidsjaur, för att med egna ögon se den lilla fabriken med den stora spjutspetskompetensen...

Hoppstav
Tillväxtchef Ann-Kristine Vinka, Arvidsjaurs kommun och riksdagsledamoten Krister Hammarberg, Luleå känner på Nordic sports hoppstavar. 

Krister HammarbergAtt Nordics produkter handlar om gediget handverk råder det ingen tvekan om.
Lars Forsberg har 25 års erfarenhet med att utveckla och bygga hoppstavar. Helt klart är att det finns mycket "trolleri" och kompetens i blandningen av lim, fiber och inte minst konsten att skära ut det som kallas för "segel". Alltså det material som lindas kring fiberstaven och avgör spänsten (med mera).

Lars berättar att utvecklingen gått starkt framåt senaste tio åren och att man nu anser att kulmen är nära:
-I Arvidsjaur görs grunden till 2000 stavmodeller. Grundmaterialet är i stort sett detsamma världen över och av högsta klass. Visst finns det säkert ett och annat att förfina. Det experimenteras bland annat med limblandningen. Men vi föredrar att sälja starka stavar. Däremot testar jag att skära seglet på olika sätt. 

Enligt Lars finns det endast fyra företag i världen som tillverkar hoppstavar. De andra tre ligger i USA. 

Dragbänken...
Platschefen, Lennart Jonsson visar Krister Hammarberg, det som benämns "dragbänken", där kastspjuten dras ut till respektive längder. "Spjut är en av de svåraste tekniksporterna som finns. Att få till en bra kastvinkel är inte lätt" enligt Lennart.

Krister Hammarberg undrade hur platschefen Lennart Jonsson ser på framtiden, för företaget?
-Det ser rätt bra ut. Vi kommer exempelvis att leverera sportkvalitetsprodukter till EM i Helsingfors, i sommar; stavar, spjut, höjdhoppställningar och bäddar.  


Nordic sport. Lindning av handgreppet på kastspjut. f.d justisiteminister Thomas bodström tittar på.. Foto Kent Norberg.
På grammet noga... Handgreppet lindas på kastsjputet. Thomas Bodström tittar intressant på. Obs, arkivbild Kent Norberg.

Fakta:
Nordic Sport sysselsätter fem heltidsanställda i Arvidsjaur.
Tillverkningen innefattar bland annat stål och kolspjut, hoppstavar och diskussar. Stålet kräver speciallegering och köps in från Tyskland. Kolet köps från USA.
Huvudkontor med säljavdelning finns i Skellefteå.

Så här såg resten av Arvidsjaurdagen ut för riksdagsledamoten:

Lunchsamtal på Idéum.
Projektledare Mikael Åhman berättar om hur de tar emot människor i utanförskap ifrån hela Europa. Arvidsjaur ses av många som det goda exemplet och med uttryck som ” Sveriges, troligtvis Europas bästa partner när det gäller mobilitet”.

Efter lunch - det gedigna familjeföretaget Lundbergs trä som funnits i Arvidsjaur sedan 1939. Deras motto är att arbeta med råvaror av världsklass.

14.30 Kommunens Vision, att vara Bäst i Test. Kommunalrådet Jerry Johansson och kommunchef Johnny Högberg.

15.00 - 16.00 Flygplatsen, kanske den enskilt viktigaste tillväxtfaktorn i Norrlands Inland.
Ralf Lundberg, VD Arvidsjaurs flygplats visar oss runt. Kenneth Eklund, VD Arvidsjaur Test & Training berättar om framtida planer.
16.15 Dagen avslutas

-En fullspäckad och intressant dag! summerade Krister Hammarberg.


Skriv ut: