TobaksFriDuo: Petter Nårsa inspirerade elever

2012-05-29 06:53


Hälsoinformatör Stina Engman och skoteresset Petter Nårsa, Moskosel. Foto Inez Lindmark.
TobaksFriDuo. Hälsoinformatör Stina Engman och skoteresset Petter Nårsa, Moskosel. Foto Inez Lindmark.  

TobaksFriDuo startade i Tärnaby 1993. Metoden spred sig vidare till Norrbotten, där även Arvidsjaur för några år sedan bestämde sig för att vara med. Nu har projektet fått ordentlig spridning och alla kommuner i länet är introducerade.


Vad innebär det att vara medlem i TobaksFriDuo?

Det handlar om att redan i sjätte klass bestämma sig innan någon försöker få en att röka en cigarett eller ta en snus. Metoden går ut på att eleverna erbjuds att skriva kontrakt med en tobaksfri vuxen och hålla detta avtal, till och med skolavslutningen i 9:an.

Under tiden peppas ungdomarna med olika förmåner, en vårutlottning och ibland lokala aktiviteter. Möjlighet att skriva kontraktet finns även i högstadiet. Ungdomarnas val att vara tobaksfri följs upp på skolan, under tandläkarbesök och av partnern i duon.


Elever vid Ringelskolan i Arvidsjaur.

Sedan starten 2009, då 84% av eleverna i Arvidsjaurs kommun skrev på kontraktet, har det till i år sjunkit till enbart 20% trots att eleverna erbjudits detta varje år sedan starten.

Under två dagar, nyligen, har elever på Fridhemsskolan samt sjätteklassare på Ringelskolan inspirerats i TobaksFriDuo. Hälsoinformatör Stina Engman, Landstinget har tillsammans med tandsköterskan Inez Lindmark, Folktandvården under dessa två dagar fått träffa eleverna och berörda lärare.
De informerade om tobakens skadliga verkan på hälsan, kostnader för enskilda personer, tobaksindustrins förtjänst, barnarbete med mera.

Petter Nårsa.
Skoteresset Petter Nårsa - inspirerade skoleelverna i Arvidsjaur.

Arvidsjaurs egen förebild i TobaksFriDuo, tillika scoterproffset, Petter Nårsa ombads att stå för inspirationsdelen. Han är den sanna förebilden av en tobaksfri ungdom och han berättade hur viktigt det har varit för honom som idrottsman att avstå från allt tobaksbruk. Han har aldrig uppnått den ställning han har i idrottsvärlden om han varit brukare av tobak. 

Dessa inspirationsdagar gör förhoppningsvis att fler elever skriver kontrakt i TobaksFriDuo. Det hoppas och tror Inez Lindmark.

 

 


Skriv ut: