Hockeypedagogik ledde till träff med spelare...

2012-03-26 17:06


Fredrik Lindgren, SAIK, tillsammans med förskolebarn från Stortorgets avdelning 1 i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.
Elitseriebacken, Fredrik Lindgren, SAIK, tillsammans med förskolebarn från Stortorgets avdelning 1 i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg


Stortorgets förskoleavdelning 1 har jobbat med "Hockeypedagogik" under vintersäsongen. Det har skapat mediaeko i hela landet. På måndagen fick barnen dessutom träffa elitseriespelare ur Skellefteås trupp:
-Jättekul! tyckte de.Bakgrunden till Skellefteåresan heter; Jocke Sundström, förälder tillika ordförande i MG/Arvidsjaur hockey. Han har bra kontakt med SAIK och tyckte att barnen och fritidslärarna borde få uppleva i verkligheten, det de jobbat med i teorin:
-Tillsammans med visst stöd från kommunen och en förälders företag, sponsrade vi resan till Skellefteå. Det verkar som om barnen uppskattade den här dagen, säger Jocke som SAIK.

Stortorgets förskolabarn anländer till Skellefteå Kraft Arena. Foto Kent Norberg.
Stortorgets förskolebarn anländer till Skellefteå Kraft Arena.

Det var 15 förväntansfulla barn, förskollärare och någon enstaka förälder som anlände till Skellefteå Kraft Arena på måndagsmorgonen. De blev guidade av personal från föreningen och fick även se träningen och förberedelserna inför kvällens viktiga semifinalmöte, mot AIK.

Norrans Roine Sandlén tar bilder på barenen från Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.
Norrans fotograf, Roine Sandlén, tar bilder på barnen från Arvidsjaur.På perfekt läktarplats såg barnen när spelarna tränade skott och passningar. Efter träningen var det dags för fotografering tillsammans med Glommersträsk egen produkt till SAIK; Rasmus Edström. Han bar en röd tröja på isen, vilket är detsamma som tacklingsförbud. Detta i och med att han dras med en skada just nu.

Radiointervju
Radiointervju...

Norran hade hört talas om finbesöket från Arvidsjaur och skickat både fotograf och reporter till arenan. Därutöver ville även radio P4 Västerbotten få en intervju. Alla var de intresserade av att höra storyn kring "Hockeypedagogik" i förskolan.Förskolläraren Helene Renberg, Stortorget, berättar hur det hela började:
-Vi såg att många barn var intresserade av hockey. Med tanke på det, och utifrån att vi ska se barnen i nuet, förstod vi att det fanns utrymme i läroplanen för en pedagogik som tog stöd i hockeyintresset.

Bud Hollyway. Foto Kent Norberg.
Bud Holloway i täten.

Barnen har bland annat jobbat med tabeller, färg och form, räknat poäng och skapat porträttlika logotyper. Dessutom har de lärt sig nationalsången och lagens egna låtar.

-Alla barn vet numer var på kartan lagen hör hemma, hur de transporterar sig mellan matcherna med mera. Den här metoden ger många ringar på vattnet, säger Helene och fortsätter:
-Den innefattar svenska, matte, geografi, musik, färg och form... Och för närvarande jobbar vi med att samla tomburkar, för att skrapa ihop de 500 kronor, som en slutspelstårta med det vinnande lagets logga kostar. Med andra ord lär de sig då om hållbar miljö och ekonomi.  

RAsmus Edström från Glommersträsk. Foto Kent Norberg.
Rasmus Edström, från Glommersträsk, tog paus i träningen för att låta sig förevigas tillsammans med Arvidsjaursbarnen.

Förskollärarna är ytterst noga med att barnen får hålla på vilket lag de vill. Respekt är ledordet och ingår i grunplanen.

Alla hockeyelitserielag har fått brev av Stortorget. Där har de berättat om deras tema och inlärningssätt. Svar har kommit från Djurgården, Brynäs och Frölunda:
-De skickade uppmuntrande paket med hockeykort, autografer och lite kuliga reklamartiklar.

SAIK och Fredrik "Froggen" Lindgren, fick en MG/Arvidsjaur Hockey-vimpel att ställa i sitt klubbrum. Foto Kent Norberg.SAIK ville inte vara sämre... Fredrik Lindgren (uppvuxen i Arvidsjaur) kom till barnens lunchpaus, i Sportbaren, och delade ut lagaffischer och reflexband samt skrev autografer till dem som vill ha det:
-Jag tycker att det är jätteroligt att ni kommer och hälsar på! sa Fredrik och berättade att han inte är ensam spelare med rötterna i Arvidsjaurs kommun: 

-Rasmus Edström, Joakim Lindström, Mattias Granlund och Niklas Burström - alla har dom släktband till Arvidsjaur. I fjol spelade även Tim Eriksson i vårt lag. I år är han proffs i NHL. Hans mamma, Marlene Andersson, växte upp på Hedgatan i Arvidsjaur. 
-Så ni ser, ingenting är omöjligt, bara ni har motivation och tränar hårt, sa Fredrik och tackade för besöket.

Som tack sjöng barnen en sång för Fredrik. Jocke Sundström överlämnade en MG/Arvidsjaur Hockey-vimpel att hänga i SAIKS klubbrum.

Skellefteåspelare
SAIK-träning med bland andra Bellemare och Goren. Dessvärre förlorade laget första semifinalen, hemma, mot AIK.
 
Blivande SAIK-spelare?
Fröken - blivande elitseriespelare?


Hockeyspel i Skellefteå Kraft Arena..

Dags för hemfärd.
Dags för hemfärd. Nöjda, men trötta barn hoppar in i bussen.


Skriv ut: