Infrastrukturministern anlände med Inlandsbanan till Arvidsjaur

2012-03-12 11:04


Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärds resa med Inlandsbanan, från Östersund till Arvidsjaur, startade 07.00 på måndagsmorgonen.
"En bra resa". Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärds resa med Inlandsbanan, från Östersund till Arvidsjaur, startade 07.00 på måndagsmorgonen. Men egentligen startade resan redan i fjol, vid en debatt om Inlandsbanan i riksdagen: "Jag lovade då att ta kontakt med banans nya vd Otto Nilsson" och på den (järn)vägen är det... Foto Kent Norberg.   

 

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) anlände med tåg till Arvidsjaur 15.23.


I Arvidsjaur väntade representanter från de stora skogsbolagen; SCA och Sveaskog. Bolagen skickade en klar hälsning till ministern om att de "hellre ser en satsning på Inlandsbanan, och dess matarleder, än nybygge av Norrbottniabanan…".

Representanter från de stora skogsbolagen.
"Vi passar på att sända, nu när vi har chansen att träffa infrastrukturministern" sa Linda Andersson, informationschef Sveaskog, Jörgen Bendz, virkeschef SCA och Stellan Johansson, Sveaskog. På bilden syns även Catharina Elmsäter-Svärd och Otto Nilsson, vd Inlandsbanan.  

-Vi omsätter 10 miljoner kubikmeter, varav 4 miljoner transporteras via järnväg i dag. Men vi ser en stor utvecklingspotential om vi får en satsning på Inlandsbanan, och matarleder som Tvärbanan, till kusten. Det är viktigt att satsa på befintlig infrastruktur innan man bygger ny, sa Jörgen Bendz, SCA.

Linda Andersson, Sveaskog. Foto Kent Norberg.
"Handelsplatsen Inlandsbanan måse utvecklas. Det handlar inte bara om att köra ut varor utan även att köra in..." sa Sveaskogs informationschef Linda Andersson
.

Enligt bolagen skulle det gå att lasta omkring 200 tåg, med virke, från Arvidsjaursområdet, ner till Piteå - om Tvärbanan rustades upp. Enligt Elmsäter-Svärd ligger en sådan kostnad på omkring drygt 60 miljoner kronor.

Totalt sett så underströks vikten av ett helhetsperspektiv:
-Utan matarleder till Inlandsbanan blir ett enkelspår allt för sårbart! sa Sveaskogs informationschef Linda Andersson.

Catharina Elmsäter-Svärd fick en tavla av Inlandsbanans vd Otto Nilsson.Catharina Elmsäter-Svärd fick en tavla av Inalndsbanans vd Otto Nilsson.
Catharina Elmsäter-Svärd fick en tavla av Inalndsbanans vd Otto Nilsson. Foto Kent Norberg.
Inlandsbanans vd; Otto Nilsson överlämnade en målning föreställande en rälsbuss på Inlandsbanan - som ett mine av dagens resa.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd i stationsbyggnaden i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.Förutom mötet med skogsnäringen i Arvidsjaur hade infrastrukturministern under sin dagsfärd med Inlandsbanan insupit en mängd information:
-Det har varit en bra resa! Vid varje station från Östersund har folk klivit av och på. Jag har träffat allt från turistentreprenörer till representanter från näringsliv och kommuner. De har alla gett sin syn på vad Inlandsbanan betyder för dem, sa Catharina Elmsäter-Svärd, som själv fick chansen att köra rälsbuss.

Hon kunde dock inte ge några direkta löften på upprustning:
-Nu inväntar jag Trafikverkets kapacitetsutredning, som kommer i april. I den tror jag man ser på Inlandsbanans roll. Själv har jag haft banan i tanken, under flera år. För här finns potential, även om inte staten driver den.

Är det realistiskt att hoppas på en upprustning av Tvärbanan mellan Arvidsjaur - Jörn?
-Jag kan inte annat säga än att ingenting är omöjligt... 

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd i samspråk med Arvidsjaurs kommunalråd Jerry Johansson. Foto Kent Norberg.
Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd i samspråk med Arvidsjaurs kommunalråd Jerry Johansson. Foto Kent Norberg.

Jerry Johansson, kommunalråd i Arvidsjaur, ser stor potential i järnvägen:
-Vore det inte intressant för kapacitetsutredningen att se över möjligheten att låta Inlandsbanan avlasta den kraftigt nyttjade Stambanan? tipsade han om.

Fakta:
Det kostar 1 miljard kronor per mil att bygga ny järnväg. 

 
 


Skriv ut: